Jhr.Mr. A.F.Ch. (Guus) de Casembroot

foto Jhr.Mr. A.F.Ch. (Guus) de Casembroot
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Zeeuwse edelman die al als 25-jarige burgemeester werd. Organiseerde in 1941/'42 als bestuursraad (gedeputeerde) de evacuatie van een groot deel van de Zeeuwse bevolking. Speelde een hoofdrol in het Zeeuwse verzet en was eind 1944 enkele weken waarnemend Commissaris van de Koningin. In 1946 weer burgemeester, maar twee jaar later dankzij persoonlijk ingrijpen van Wilhelmina, wiens favoriet hij was, benoemd tot Commissaris van de Koningin. Kleurrijke bestuurder die in Zeeland iedereen kende en zich overal mee bemoeide. Hij functioneerde als de burgervader van Zeeland, was erg populair en vooral tijdens de watersnoodramp van 1953 een bindende figuur.

in de periode 1948-1965: Commissaris van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.