Mr. H. (Hedzer) Rijpstra

foto Mr. H. (Hedzer) Rijpstra
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksarchief Leeuwarden

Burgemeesterszoon die zelf ook burgemeester werd en een mooie carrière afsloot als Commissaris van de Koningin van Friesland. Gepokt en gemazeld in het collegiaal bestuur als hij was, schafte hij de troon waarop zijn voorgangers hadden gezeteld af en bemoeide hij zich met alle beleidsterreinen. Was de laatste CdK die bij burgemeestersvacatures consequent de echtgenotes van de sollicitanten betrok in zijn beoordeling. Dynamische persoonlijkheid die het openbaar bestuur bedreef als een spel. In Friesland geacht als goed voorzitter en vriendelijke bestuurder met een natuurlijk gezag. Werd eenmaal (in 1967) genoemd als CHU-minister voor Binnenlandse Zaken.

in de periode 1970-1982: Commissaris van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.