Mr. W.F.H. von Weckherlin

foto Mr. W.F.H. von Weckherlin

Diplomaat die in 1905 in het kabinet-Kuyper optrad als een soort toezichthouder op minister Melvil van Lynden van Buitenlandse Zaken. Hij verliet toen zijn gezantschapspost in het Turkse rijk. Zijn vader kwam uit de Wurtembergse entourage van koningin Sophie en was haar secretaris. Zwager van De Marez Oyens, die in het kabinet-Kuyper minister van Waterstaat was. In 1905 werd hij benoemd tot staatsraad in buitengewone dienst.

in de periode 1905-1906: staatsraad in buitengewone dienst

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Wilhelm Ferdinand Heinrich

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 24 mei 1842

overlijdensplaats en -datum
Tübingen (Duitsland), 14 december 1906

3.

Hoofdfuncties/beroepen (2/7)

  • adviseur van R. Melvil van Lynden, minister van Buitenlandse Zaken, van januari 1905 tot 9 maart 1905
  • staatsraad in buitengewone dienst, Raad van State, van 1 juli 1905 tot 14 december 1906 (benoemd bij K.B. van 28 juni 1905)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Trad in het laatste jaar van het kabinet-Kuyper op als adviseur van minister Melvil van Lynden van Buitenlandse Zaken. Feitelijk kwam deze daardoor onder curatele te staan. Van Lynden had zichzelf onmogelijk had gemaakt vanwege een diplomatieke rel met Rusland rond de Japans-Russische oorlog. Hij sloot de territoriale wateren van Nederlands-Indië voor de Russische vloot, wat door de Russen als een schending van de neutraliteit werd gezien. De ministerraad desavoueerde dit besluit van Van Lynden.
  • Minister van Buitenlandse Zaken ad interim Ellis liet het aan zijn ambtenaren of zij wel of niet Von Weckherlin wilden raadplegen. Dat bleek niet het geval, waarna hij hiet departement verliet.

uit de privésfeer
Zijn vader was secretaris van koningin Sophie

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.