Mr. J.M. (Jan) Kan

foto Mr. J.M. (Jan) Kan
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Topambtenaar op Binnenlandse Zaken en staatsraad. Secretaris en lid van enkele staatscommissies. Vervulde verder enige functies op het gebied van de luchtvaart. In de bezettingstijd een loyaal medewerker van secretaris-generaal Frederiks en na de oorlog steun en toeverlaat van Beel. Vooraanstaand publicist over staats- en administratief recht. Zoon van minister J.B. Kan en broer van cabaretier Wim Kan.

in de periode 1954-1980: lid Raad van State, secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Johannes Marinus (Jan)

geboorteplaats en -datum
Scheveningen (gem. 's-Gravenhage), 12 januari 1905

overlijdensplaats en -datum
Scheveningen (gem. 's-Gravenhage), 12 januari 2002

2.

Partij/stroming

stroming(en)
liberaal

3.

Hoofdfuncties/beroepen

 • (adjunct-)commies RLD (Rijksluchtvaartdienst), van 1 juni 1930 tot 1 januari 1938
 • chef afdeling bureau Staats- en Administratief recht (rang: hoofdcommies), afdeling binnenlands bestuur, ministerie van Binnenlandse Zaken, van 1 januari 1938 tot 1945
 • chef afdeling binnenlands bestuur en wetgeving (rang: raadadviseur in algemene dienst), ministerie van Binnenlandse Zaken, tevens plaatsvervangend secretaris-generaal, van 1945 tot 1 juli 1954
 • secretaris-generaal ministerie van Binnenlandse Zaken, van 1 juli 1954 tot 1 oktober 1959
 • lid Raad van State, van 1 oktober 1959 tot 15 januari 1980 (benoemd bij K.B. van 2 juni 1959)

4.

Nevenfuncties (2/22)

 • (tijdelijk) hoofdredacteur tijdschrift "De Gemeentestem", van 1975 tot 1985
 • lid redactie tijdschrift "De Gemeentestem", vanaf 1986

afgeleide functies, presidia etc.
voorzitter afdeling Geschillen van Bestuur (Raad van State), van 1 november 1976 tot 15 januari 1980 (benoemd bij K.B. van 28-10-1976, nr.11)

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • De universiteiten van Groningen, Rotterdam en Utrecht (tweemaal) boden hem professoraten aan, waarvoor hij echter bedankte. Nijmegen bood hem een eredoctoraat aan, waarvoor hij eveneens bedankte. Hij vond zichzelf een jurist van de praktijk en geen geleerde.

uit de privésfeer
 • Broer van Wim Kan, cabaretier

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
 • Wie is dat? 1956
 • Marc Chavannes, "Mr. J.M. Kan neemt afscheid van de Raad van State. 'Ik heb mijn geld verdiend met het zoeken naar compromissen'", NRC Handelsblad, 12 januari 1980
 • D. Hillenius, "Mr. J.M. Kan (1905). De jurist die geen hooggeleerde wilde zijn", in: "Verhalen. 150 jaar De Gemeentestem", 55
 • D. Hillenius, "In Memoriam Mr. J.M. Kan", in: VNG-Magazine, nr.3, 2002

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.