Th.F.J. Muller Massis

foto Th.F.J. Muller Massis

Hoge officier en Staatsraad. Was de zoon van een dominee, en eindigde zijn gevarieerde militaire loopbaan als commandant van het veldleger in de rang van luitenant-generaal. Daarna tot zijn dood - onderbroken door de bezettingstijd - een gezaghebbend lid van de Raad van State. Krachtige evenwichtige persoonlijkheid, die in de meidagen van 1940 na het vertrek van de regering door zijn collega's het meest geschikt werd geacht om het gezag waar te nemen.

in de periode 1928-1948: lid Raad van State

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Theodoor Frederik Jan

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Wichmond (gem. Warnsveld, Gld.), 27 juli 1866

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 18 juli 1948

3.

Hoofdfuncties/beroepen (2/13)

  • lid Raad van State, van 8 januari 1929 tot 14 september 1940 (benoemd bij K.B. van 8 december 1928)
  • lid Raad van State, van 25 augustus 1945 tot 18 juli 1948 (intrekking van het Duitse ontslag bij K.B. van 16 augustus 1945)

officiersrangen (2/8)
  • generaal-majoor, van 1 augustus 1920 tot 1 februari 1922
  • luitenant-generaal, vanaf 1 februari 1922

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Nadat Rijkscommissaris Seyss-Inquart op 21 juni 1940 de Volle Raad had "kaltgestelt", maar de Afdeling voor de geschillen van bestuur had gehandhaafd, had hij, op initiatief van de secretarissen-generaal, de staatsraden die geen lid waren van de Afdeling ontslagen. Muller Massis accepteerde dat onder protest. Hij was in 1928 voor het leven benoemd en keerde op die grond in 1945, als 79-jarige, weer terug in de Raad van State.

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.