Mr. A.J. Barthélemy

Belgisch politicus, stadsbestuurder van Brussel, advocaat en redacteur. Behoorde in de tijd van de vereniging van Noord en Zuid tot de invloedrijkste en welsprekendste oppositieleden in de Tweede Kamer. Keerde zich onder meer tegen de perscensuur. Was in 1830-1831 lid van het Nationale Congres en daarna minister van Justitie in de eerste Belgische regering en Kamerlid voor Brussel. Vrijmetselaar.

oppositionelen ten tijde van Willem I
in de periode 1822-1830: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Antoine Joseph

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Brussel, 3 februari 1764

overlijdensplaats en -datum
Franc-Waret (Namen), 10 november 1832

3.

Partij/stroming

stroming(en)
oppositioneel (onder Willem I)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/10)

  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juli 1822 tot 18 oktober 1830 (voor Zuid-Brabant)
  • minister van Justitie, van 24 maart 1831 tot 21 juli 1831
  • lid Kamer van Volksvertegenwoordigers van België, van 8 september 1831 tot 10 november 1832 (voor het arrondissement Brussel)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

  • redacteur tijdschrift 'L'Observateur Belge', vanaf 1815 (medeoprichter)
  • ontvanger Burgerlijke Godshuizen te Brussel, vanaf 1822

afgeleide functies, presidia etc.
voorzitter één van de afdelingen (Tweede Kamer der Staten-Generaal) (regelmatig)

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
  • Antwoordde in 1829 ontkennend op de vraag of er een jury moest komen bij de provinciale hoven en criminele rechtbanken, zoals door het lid De Brouckère was voorgesteld
  • Diende in 1829 met Donker Curtius, Van Crombrugge en Schooneveld een initiatiefvoorstel in betreffende de rechterlijke organisatie ter vervanging van de nog niet in werking getreden wet op de rechterlijke organisatie van 18 april 1827. Het voorstel beoogde onder meer vermindering van het aantal rechtsprekende rechters per rechtbank. Het voorstel werd op 21 mei 1829 met 27 tegen 25 stemmen verworpen door de Eerste Kamer.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Stemde in het Nationale Congres voor de eeuwige uitsluiting van het Huis van Oranje-Nassau van de Belgische troon. Was tevens woordvoerder van de voorstanders van de benoeming van de Franse hertog van Nemours tot koning.

uit de privésfeer
Schoonvader van Alexandre Gendebien, Belgisch minister

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.