Mr. J.G. baron Verstolk van Soelen

foto Mr. J.G. baron Verstolk van Soelen
bron: M.W. Jurriaanse

Conservatieve Rotterdamse regent en diplomaat, die onder Willem I lange tijd minister van Buitenlandse Zaken was. Bekleedde al in de Bataafs-Franse tijd en tijdens de inlijving belangrijke bestuurlijke functies, zoals prefect van Friesland. Daarna gezant in Rusland. Als minister één van de belangrijkste steunpilaren van de koning. Kort na het aantreden van koning Willem II trad hij vanwege een conflict af. Woonde in Den Haag in het paleisje (later koninklijk paleis) aan het Lange Voorhout. Bezat een uitgebreide, waardevolle schilderijencollectie.

regeringsgezinden ten tijde van Willem I en Willem II
in de periode 1810-1841: Landdrost, minister

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Johan Gijsbert

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Rotterdam, 16 maart 1776

overlijdensplaats en -datum
Zoelen (Gld.), 3 november 1845

3.

Hoofdfuncties/beroepen (4/11)

 • commissaris-generaal, departementen van de Maas, Ourthe en Wouden (de latere provincies Luxemburg, Luik en Limburg)), van 12 mei 1815 tot 9 oktober 1815
 • gezant te Sint Petersburg, van oktober 1815 tot 1823 (sinds 1822 op verlof)
 • minister van Buitenlandse Zaken ad interim, van 1 december 1825 tot 10 maart 1826
 • minister van Buitenlandse Zaken, van 10 maart 1826 tot 13 september 1841

ambtstitel
 • minister van staat, van 13 september 1841 tot 3 november 1845

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig)
 • Bracht in 1829 een nota uit over de buitenlandse politiek van het (nieuwe) Koninkrijk der Nederlanden. Hij schetste daarin een hernieuwde strategische rol van Nederland bij het bewaren van het territoriale evenwicht in Europa. Nederland zou een actieve zelfstandigheidspolitiek gaan voeren, maar wel in een 'natuurlijk' verbond met Engeland. De nota was een uiting van het Nederlandse streven om zijn internationale positie op te waarderen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/8)
 • Verzette zich in 1835 tevergeefs tegen het verlenen van financiële steun door de koning aan de Spaanse troonpretendent Don Carlos. In 1838 kwam er een einde aan die steun.
 • Was begin 1838 met Van Maanen, H. van Zuylen van Nijevelt en Falck deelnemer aan een conferentie met de koning waarin het principebesluit werd genomen om de volhardingspolitiek jegens België op te geven
 • Trad in 1841 af als minister van Buitenlandse Zaken, omdat koning Willem II weigerde een tractaat over de toetreding van Luxemburg tot de Zollverein te ratificeren

uit de privésfeer
 • Een zus van hem was gehuwd met een broer van minister F.W.F.Th. baron van Pallandt van Keppel
 • Zijn vader was handelaar in meekrap en schepen van Rotterdam

predicaten/adellijke titels
 • baron de l'Empire, 12 november 1811
 • baron, 30 december 1823

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.