Mr. F. van de Poll

foto Mr. F. van de Poll
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Lid van een voorname Amsterdamse regentenfamilie, die vanaf 1814 bestuurs- en belastingfuncties in Noord-Holland bekleedde en lid van de stedelijke raad van Amsterdam werd. In 1826 Tweede Kamerlid, een functie die hij enige tijd (tot zijn ontslag als Kamerlid in 1829) combineerde met het burgemeesterschap van Amsterdam. Vroeg in 1836 ontslag als burgemeester vanwege kritiek op zijn optreden in een belastingaffaire. Keerde in 1839 terug in het parlement, maar werd in 1840 benoemd tot Gouverneur van Utrecht. Thorbecke vond hem te conservatief en ontsloeg hem in 1853, ondanks zijn populariteit in Utrecht.

regeringsgezinden ten tijde van Willem I
in de periode 1827-1850: lid Tweede Kamer, Provinciaal Gouverneur, Commissaris van de Koning(in), burgemeester van Amsterdam

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.