Mr. J.B.H. van de Mortel

foto Mr. J.B.H. van de Mortel
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Brabants Tweede Kamerlid en lid van de Dubbele Kamer in 1848. Advocaat, schoolopziener in Boxmeer en gedeputeerde van Noord-Brabant. Werd in 1834 tot Kamerlid gekozen en behoorde tot de gematigde, regeringsgezinde leden. Was tevens raadsheer in het Gerechtshof van Noord-Brabant en was deskundig op waterstaatkundig gebied. Werd 1841 verslagen door J.A. Mutsaers en in 1850 voorgedragen door de Brabantse kiezers voor de Eerste Kamer, maar niet benoemd. Na 1848 nog wel enige jaren liberaal Statenlid.

regeringsgezinden ten tijde van Willem I en Willem II, moderaat of gematigd liberaal
in de periode 1834-1848: buitengewoon lid Tweede Kamer, lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.