Ch. (Charl) Schwietert

foto Ch. (Charl) Schwietert
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Nationaal Archief

Journalist, die rond 1980 parlementair verslaggever was bij het NOS-journaal. Gezien zijn KRO-verleden werd algemeen verondersteld dat hij CDA-sympathisant was. In 1982 werd hij echter volkomen onverwacht door Nijpels naar voren geschoven als VVD-staatssecretaris van Defensie. Trad al na enkele dagen af, nadat hij onwaarheden bleek te hebben verteld over zijn dienstplicht en opleiding.

VVD
in de periode 1982: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Charles (Charl)

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 1 januari 1943

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) (lidmaatschap beëindigd)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/11)

  • staatssecretaris van Defensie, van 8 november 1982 tot 11 november 1982
  • hoofd publiciteit (rang: administrateur) Economische Voorlichtingsdienst (EVD), ministerie van Economische Zaken, van 1 mei 1983 tot januari 1985
  • functie op het gebied van public-relations, vanaf januari 1985
  • vennoot internationaal communicatie-adviesbureau "Sterling", vanaf 1987
  • directeur Nederlands-Thaise Kamer van Koophandel te Bangkok

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Bood zijn ontslag aan wegens de discussies, die rond zijn persoon waren ontstaan naar aanleiding van uitlatingen door hem over zijn opleiding en officiersschap. Hij had gemeld doctorandus te zijn en voorts luitenant te zijn geweest (in feite was hij korporaal).

uit de privésfeer
  • Werd in 1982 benoemd tot hoofd van het bureau pers- en publieke voorlichting van het ministerie van Financiën, maar aanvaardde de functie niet vanwege zijn benoeming tot staatssecretaris
  • In juli 1991 ging een benoeming tot directeur ad interim in- en externe betrekkingen bij de Robeco Groep en tevens woordvoerder van de voorzitter van het beleidscomité niet door vanwege negatieve reacties in de pers

6.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
B. Bommels, "'Ik ben wel eens wat elastisch met de feiten'", Het Parool, 12 november 1982

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.