Drs. H.A. (Herman) Schaper MA

foto Drs. H.A. (Herman) Schaper MA
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
© Hans Kouwenhoven

Erudiete wetenschapper en diplomaat die in twee perioden politiek actief was in de Haagse politiek. In 1981-1982 was hij voor D66 Tweede Kamerlid en in de periode 2015-2019 was hij voor die partij Eerste Kamerlid, beide keren als woordvoerder buitenlandse zaken. Ook zijn verdere loopbaan stond in het teken van internationale betrekkingen. Hij begon als wetenschapper aan de Leidse universiteit en bij het Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken en werd vervolgens ambtenaar op Buitenlandse Zaken. Daarna was hij permanent vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel en bij VN in New York. Sinds 1 september 2014 bekleedde hij aan de Universiteit Leiden de Kooijmans-leerstoel voor vrede, recht en veiligheid.

D66
in de periode 1981-2019: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Hermanus Albertus (Herman)

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 24 maart 1949

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 30 november 2021

2.

Partij/stroming

partij(en)
 • D'66 (Democraten 1966), tot 15 juni 1985 (partijnaam gewijzigd)
 • D66 (Democraten 66)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/15)

 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 15 september 1981 tot 16 september 1982
 • hoofd Permanente Vertegenwoordiging bij de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) te Brussel, van 1 september 2005 tot 2009
 • hoofd Permanente Vertegenwoordiging bij de VN (Verenigde Naties) te New York, van 1 september 2009 tot 1 augustus 2013
 • speciaal gezant van de minister van Buitenlandse Zaken vanwege de Nederlandse kandidatuur voor de veiligheidsraad en Mensenrechtencommissie, van september 2013 tot maart 2014
 • bijzonder hoogleraar vrede, recht en veiligheid (Kooijmans-leerstoel), Universiteit Leiden-Campus Den Haag, vanaf 1 september 2014
 • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 9 juni 2015 tot 16 januari 2019

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties (2/7)

 • lid Parlementaire Assemblée van de NAVO, van november 2015 tot februari 2019
 • lid bestuur Centre for Humanitarian Dialogue, vanaf 2015

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
 • Was buitenland-woordvoerder van D66 in de Tweede Kamer. Hield zich verder onder andere bezig met defensie en binnenscheepvaart.

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.