Prof.Drs. H.A. (Herman) Schaper MA

foto Prof.Drs. H.A. (Herman) Schaper MA
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
© Hans Kouwenhoven

Erudiete wetenschapper en diplomaat die in twee perioden politiek actief was in de Haagse politiek. In 1981-1982 was hij voor D66 Tweede Kamerlid en in de periode 2015-2019 was hij voor die partij Eerste Kamerlid, beide keren als woordvoerder buitenlandse zaken. Ook zijn verdere loopbaan stond in het teken van internationale betrekkingen. Hij begon als wetenschapper aan de Leidse universiteit en bij het Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken en werd vervolgens ambtenaar op Buitenlandse Zaken. Daarna was hij permanent vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel en bij VN in New York. Sinds 1 september 2014 bekleedde hij aan de Universiteit Leiden de Kooijmans-leerstoel voor vrede, recht en veiligheid.

D66
in de periode 1981-2019: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.