Mr. C. (Coskun) Çörüz

foto Mr. C. (Coskun) Çörüzvergrootglas

Spreekvaardig CDA-Tweede Kamerlid met een Turkse achtergrond. Was voor hij in 2001 in de Kamer kwam lid van de Commissie Gelijke Behandeling, juridisch medewerker op een advocatenkantoor en afdelingscoördinator onderwijszaken, juridische zaken en voorlichting van het Amsterdams Centrum voor Buitenlanders. Had al enige bekendheid gekregen als deelnemer aan het discussieprogramma Het Lagerhuis. In de Kamer fractiewoordvoerder integraal veiligheidsbeleid, justitie en politie. Verder hield hij zich bezig met internationaal recht en mensenrechten. Nadien directeur van een centrum dat zich bezighoudt met internationale kindontvoeringen.

CDA
in de periode 2001-2012: lid Tweede Kamer

voornaam (roepnaam)

Coşkun (Coşkun)

personalia

geboorteplaats en -datum
Konakören (Turkije), 15 augustus 1963

levensbeschouwing
Islamitisch

partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

hoofdfuncties/beroepen

  • juridisch medewerker advocatenkantoor
  • afdelingscoördinator onderwijszaken, juridische zaken en voorlichting, Amsterdams Centrum voor Buitenlanders
  • lid gemeenteraad van Haarlem, van 14 april 1998 tot 1 maart 2001
  • lid Commissie Gelijke Behandeling, vanaf 1 maart 2001
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 29 mei 2001 tot 20 september 2012
  • directeur Centrum IKO (Internationale Kinderontvoering), vanaf 1 juli 2014

activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2006 een initiatiefwetsvoorstel in over verruiming van de aansprakelijkheid voor gedragingen van minderjarigen in de leeftijd van veertien tot achttien jaar. Het wetsvoorstel ligt sinds 2012 bij de Eerste Kamer. (30.519)
  • Diende in 2007 samen met zijn fractiegenote Mirjam Sterk een initiatiefnota in over pleegzorg ('Gezin boven tehuis') (31.279)
  • Bracht in 2012 samen met Richard de Mos (PVV) en Tjeerd van Dekken (PvdA) een initiatiefnota uit over maatregelen ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast. Gepleit wordt onder meer voor aanscherping van de 'Voetbalwet' en afschaffing van de combicard. (33.281)

wetenswaardigheden

woonplaats
Haarlem

uitgebreide versie

uitgebreide versie
In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.