Prof.Dr. W. (Wolter) Lemstra

foto Prof.Dr. W. (Wolter) Lemstra
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Werklustige intelligente bakkerszoon uit het Groningse Godlinze, die als vijftienjarige met mulo-diploma volontair werd op de gemeentesecretarie van Bierum. Door avondstudie en grote leidinggevende talenten ontwikkelde hij zich snel tot een gezaghebbend overheidsmanager bij de gemeenten Utrecht en Amsterdam en daarna als secretaris-generaal van twee ministeries. Na veertig dienstjaren een onorthodoxe burgemeester van Hengelo. Daarnaast bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, in 2002-2003 waarnemend burgemeester van Leiden en parttime hoogleraar aan de Universiteit Twente. Acht jaar lid Eerste Kamer voor het CDA, waar hij zich vooral bezighield met Antilliaanse Zaken, milieu en verkeer en waterstaat. Markante dominante persoonlijkheid.

CDA
in de periode 1999-2007: lid Eerste Kamer, secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.