J.Th. (Johan) Furstner

foto J.Th. (Johan) Furstner
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Instituut voor Militaire Historie

Minister van Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uitstekend theoreticus op marinegebied, die werd opgeleid aan de Hogere Krijgsschool en de Franse École supérieure de Guerre. Had weinig op met het vooroorlogse partijwezen en was medeoprichter van het Verbond Nationaal Herstel. IJdel en eerzuchtig. Was in mei 1940 zeer ontdaan en verontwaardigd over het vertrek van het kabinet naar Londen. Combineerde het ministerschap van Marine met de functie van bevelhebber van de marine. Intelligente, maar nogal autoritaire man, die hechtte aan handhaving van gezagsverhoudingen.

partijloze conservatief
in de periode 1941-1963: minister, lid Raad van State

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.