Jhr.Mr. W.M. de Brauw

foto Jhr.Mr. W.M. de Brauw
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Haagse Beeldbank

Negentiende-eeuws minister en bestuurder uit een Zierikzees geslacht. Zoon van een antirevolutionair Kamerlid. Volgde op zijn 44ste verjaardag, na een carrière als rijksambtenaar, Van Goltstein op als minister van Koloniën in het kabinet-Van Lynden van Sandenburg. Trad echter al na een half jaar af, nadat een Kamercommissie een door het Nederlands-Indische bestuur gesloten contract had afgekeurd. Hij aanvaardde daarvan de consequenties, hoewel zijn voorganger verantwoordelijk was. Voor hij minister werd advocaat en ambtenaar bij de Raad van State en de ministeries van Koloniën en financiën. Na zijn ministerschap werd hij Commissaris in Zeeland.

conservatief-liberaal
in de periode 1882-1897: minister, Commissaris van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.