Dr. P. (Piet) Muntendam

foto Dr. P. (Piet) Muntendam
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Kleine grijze beweeglijke man met donkere onderzoekende ogen wiens naam in de wereld van de volksgezondheid in binnen- en buitenland een begrip was. Eén van de grondleggers van de sociale geneeskunde. Begon als 24-jarige dorpsdokter in Drenthe waar diepe armoede heerste en bond er de strijd aan met de tuberculose en de hoge zuigelingensterfte. Werd directeur-generaal volksgezondheid en was daarna staatssecretaris voor volksgezondheid in het tweede kabinet-Drees. Eindigde zijn loopbaan als hoogleraar en voorzitter van talrijke adviescolleges en bepleiter van een bevolkingspolitiek en van betere kankerbestrijding. Was met zijn hele gezin actief in het verzet.

PvdA
in de periode 1951-1953: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 22 september 1901

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 4 oktober 1986

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid), vanaf september 1953 (hij was als staatssecretaris feitelijk partijloos)

verwante partij
PvdA (Partij van de Arbeid), van 1946 tot september 1953

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/13)

  • staatssecretaris van Sociale Zaken (belast met volksgezondheid), van 1 april 1950 tot 15 september 1951 (naam departement gewijzigd)
  • staatssecretaris van Sociale Zaken en Volksgezondheid (belast met volksgezondheid), van 15 september 1951 tot 1 oktober 1953
  • directeur-generaal Volksgezondheid, ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid, van 1 oktober 1953 tot 1 oktober 1964
  • buitengewoon hoogleraar hygiëne en sociale geneeskunde, Rijksuniversiteit Leiden, van 1 oktober 1953 tot september 1964
  • hoogleraar hygiëne en sociale geneeskunde, Rijksuniversiteit Leiden, van september 1964 tot 1 september 1972 (benoemd bij K.B. van 26 juni)
  • rector magnificus Rijksuniversiteit Leiden, van 3 september 1967 tot 2 september 1968

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties (2/24)

  • voorzitter NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), vanaf 1974
  • voorzitter Commissie Alternatieve Geneeswijzen, van 25 mei 1977 tot januari 1981

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als bewindspersoon (wetgeving) (2/3)
  • Bracht in 1951 de Wet bevolkingsonderzoek op tuberculose (Stb. 288) tot stand. De wet voorzag in oprichting van een Centraal College dat het bevolkingsonderzoek moest stimuleren en coördineren. (1.936)
  • Bracht in 1953 samen met minister Cals de Wet bescherming leerlingen tegen besmettingsgevaar (Stb. 349) tot stand. De wet moest leerlingen beschermen tegen met name besmetting met de tuberculosebacil. Er kwam hiervoor een periodiek onderzoek van onderwijspersoneel. (2.506)

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Nam in 1964 ontslag als directeur-generaal, omdat hij geen mogelijkheden zag om samen te werken met de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Bartels

uit de privésfeer
  • Zijn echtgenote was apotheker
  • Zijn twee in Groningen geboren zonen zijn ingenieur geworden en zijn twee in Drente geboren zonen werden arts.

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.