Drs. H.A.M. (Henk) Jans

foto Drs. H.A.M. (Henk) Jans
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotobureau Stokvis

PvdA-Tweede Kamerlid uit de Over-Betuwe, die in 1971 via de kandidatenlijst in de kieskring Arnhem werd gekozen. Voor hij in de Kamer kwam werkzaam als gemeenteambtenaar en gemeentesecretaris in zijn woonplaats Gendt. Daarnaast gewestelijk bestuurder van de PvdA. Hij was vooral actief als regiovertegenwoordiger en stelde via het vragenrecht diverse lokale en regionale kwesties aan de orde, zoals de werkgelegenheid in Gelderland en milieuvervuiling door industrievestiging in Duitsland.

PvdA
in de periode 1971-1972: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Henricus Adrianus Maria (Henk)

geboorteplaats en -datum
Voorst (gem. Voorst, Gld.), 15 juli 1926

overlijdensplaats en -datum
nabij Olsztyn (Polen), 31 juli 1997

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/6)

  • ambtenaar gemeente Gendt
  • ambtenaar gemeente Nuland, tot 1 mei 1960
  • gemeentesecretaris van Gendt, van 1 mei 1960 tot 6 mei 1985 (onderbroken tijdens Kamerlidmaatschap)
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 11 mei 1971 tot 7 december 1972
  • lid Provinciale Staten van Gelderland, van 1972 tot 28 april 1987

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

secretaris Regio Rijn-Waal, vanaf 1971

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
  • Heeft nimmer het woord gevoerd in de Kamer, maar stelde wel schriftelijke vragen over met name regionale kwesties (onder meer over bouwgrond in Nijmegen, regionale werkvoorziening en werkgelegenheidsprojecten, de vestiging van een chemische fabriek over de Duitse grens en de gevolgen van het rooien van boomgaarden). Vroeg tevens zowel tijdens als na zijn Kamerlidmaatschap aandacht voor de gevaren van het Kalkar-project (de vestiging van een snellekweekreactor vlak over de Duitse grens).
  • Was na de zomer van 1972 regelmatig afwezig (onder meer vanwege gezondheidsredenen)
  • Keerde bij de verkiezingen van 1972 niet terug, omdat hij teleurgesteld was over de bureaucratische werkwijze van de Tweede Kamer

8.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Verhuisde na zijn pensionering naar Olsztyn (in het Masurische merengebied in noord-oost Polen), waar hij samenwerkte met Poolse milieugroeperingen. Adviseerde tevens de Wereldbank over de ontwikkeling van Polen.
  • Zijn vader was burgemeester van Maashees en Overloon en daarna van Vierlingsbeek. Hij was enige jaren voorzitter van het nationaal oorlogs- en verzetsmuseum Overloon.

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.