Dr. J.H. (Jan) Christiaanse

foto Dr. J.H. (Jan) Christiaanse
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Hoffelijke hoogleraar belastingrecht uit Rotterdam. Zoon van een uit Zeeland afkomstige onderwijzer. Stapte in 1965 over van het ministerie van Financiën naar de wetenschap. Kwam in 1973 voor de ARP in de Senaat en leidde ten tijde van de kabinetten-Lubbers I en II de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Had als voorzitter van een adviescommissie een belangrijk aandeel in herziening van het belastinggebied van provincies en gemeenten. Was ook actief in de Rotterdamse gemeentepolitiek en in besturen op sportgebied (met name zaterdagvoetbal).

ARP, CDA
in de periode 1973-1991: lid Eerste Kamer, fractievoorzitter EK

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.