Ir. A.J. (Arend) Voortman

foto Ir. A.J. (Arend) Voortman
bron: IISG/Nico Naeff

Boerenzoon uit de Achterhoek en breed gevormde wetenschapper, die tien jaar de eigenzinnige landbouw-woordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie was. Behoorde in die tijd tot de weinigen in het groene front die de verbinding legden tussen landbouw en milieu en opkwamen voor de functie van het platteland in het ruimtelijk beleid. Studeerde onder meer landbouwkunde, sociale wetenschappen en staatsrecht in Wageningen en was werkzaam als onderzoeker bij de Landbouwhogeschool. Behalve landbouw had ook het wetenschapsbeleid zijn belangstelling. Als vertegenwoordiger van de linkervleugel en atoompacifist week hij soms af van de meerderheid van zijn fractie.

PvdA
in de periode 1971-1981: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Arend Jan (Arend)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Gelselaar (gem. Borculo, Gld.), 22 september 1930

overlijdensplaats en -datum
Ruurlo (gem. Berkelland, Gld.), 2 januari 2012

3.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/6)

 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 11 mei 1971 tot 10 juni 1981
 • hoofddocent landbouworiëntatie, Landbouwhogeschool te Wageningen, van 1981 tot 1983
 • zelfstandig onderzoeker en beleidsadviseur (Bureau Klanderman), vanaf 1983

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Nevenfuncties

 • columnist dagblad "De Gelderlander"
 • voorzitter bestuur "Stichting Uitgeverij Manifest"

afgeleide functies, presidia etc. (2/4)
 • ondervoorzitter vaste commissie voor Landbouw en Visserij (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 24 januari 1978 tot 10 juni 1981
 • ondervoorzitter vaste commissie voor het Wetenschapsbeleid (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 4 maart 1980 tot 10 juni 1981

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

7.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activiteiten

als parlementariër
 • Was landbouw-woordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie. Hield zich verder onder meer bezig met wetenschapsbeleid en kernenergie.
 • Door hem ingediende (en aangenomen) amendementen leidden in 1976 tot uitbreiding van de groene bufferzone in Midden-Delfland, hetgeen sterk bijdroeg aan het verzet tegen de aanleg van de A4 door het gebied

opvallend stemgedrag (0/9)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

9.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Atoompacifist. Stemde daarom steeds tegen alle artikelen van de begrotingen van Defensie die verband hielden met kernbewapening.
 • Keerde zich in mei 1972 tegen het door zijn fractiegenoot Van der Stoel medeondertekenen van een verjaardagstelegram voor de Sovjet-dissident Amalrik. Hij maakte er bezwaar tegen dat tot de ondertekenaars ook 'notoire anticommunisten' behoorden als Koudijs (VVD) en Pors (DS'70).
 • Behoorde in oktober 1977 tot minderheid van zijn fractie die het onderhandelingsresultaat bij de formatie van een tweede kabinet-Den Uyl afwees en tegen het beleggen van een buitengewoon congres was

uit de privésfeer
Zijn vader was gemeenteraadslid van Borculo

10.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

11.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.