R. (Roelof) Zegering Hadders

foto R. (Roelof) Zegering Hadders
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Nuchtere liberale Drent, die bijna zijn hele werkzame leven wethouder van Emmen was en daarnaast talloze bestuursfuncties bekleedde, onder andere in de paardenhouderij, het onderwijs en de gezondheidszorg. Pragmatisch en 'geboren' bestuurder. Leidde het landontginningsbedrijf van zijn familie en werd in de jaren dertig actief in de Bond voor Staatspensionering. Was een kwart eeuw parlementslid, eerst korte tijd in de Senaat en daarna in de Tweede Kamer. Onder Toxopeus en Geertsema vicefractievoorzitter en vanaf 1967 lid van het Kamerpresidium. Was tevens voorzitter van de commissie voor Verkeer en Waterstaat. De langste man in de Kamer, met een verdragende stem.

PvdV, VVD
in de periode 1946-1971: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.