Mr. A.J. Vos de Wael

foto Mr. A.J. Vos de Wael
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Afstammeling van een voorname, rijke katholieke familie uit Zwolle. Zijn vader was rechter (raadsheer) en hijzelf was veertig jaar burgemeester van Zwolle. Werd in 1840 door de Staten van Overijssel tot lid van de Dubbele Tweede Kamer gekozen. In 1848 benoemde de koning hem tot Eerste Kamerlid; hij was voorstander van herziening van de Grondwet. Hij bleef als één van de weinigen in 1849 senator, maar werd in 1850 niet herkozen.

moderaat of gematigd liberaal, liberaal (katholiek)
in de periode 1840-1850: buitengewoon lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer, staatsraad in buitengewone dienst

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.