Mr. S.A. Vening Meinesz

foto Mr. S.A. Vening Meinesz
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Liberaal bestuurder en politicus. Voormalige hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, die burgemeester van Rotterdam en van Amsterdam en Kamerlid was. Werd in 1869 wethouder van financiën in de hoofdstad, maar moest aftreden toen hij met de dochter van burgemeester Den Tex trouwde. Voerde als burgemeester in beide steden met vaste hand het bewind. Aanhanger van de conservatief liberale stroming, die in de Kamers over uiteenlopende zaken sprak.

liberaal, oud- of vrije liberalen
in de periode 1875-1909: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer, burgemeester van Amsterdam, burgemeester van Rotterdam

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.