J.T. (Jakob) Vellenga

foto J.T. (Jakob) Vellenga
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Fries en hervormd PvdA-Tweede Kamerlid. Oud-journalist en wethouder van Leeuwarden. Hield zich vooral bezig met sociale zaken, gemeentefinanciën, binnenlands bestuur en ouderenbeleid. Niet spectaculair, maar wel een gewaardeerd en gerespecteerd afgevaardigde. Werd tot zijn teleurstelling in 1979 door zijn fractie niet aangewezen als Tweede Kamervoorzitter als opvolger van Vondeling. Verliet toen de politiek. Door zijn gevoel voor humor en lange gestalte de ideale figuur om op het Sinterklaasfeest in de Tweede Kamer de rol van Sint te spelen.

PvdA
in de periode 1965-1979: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.