Jhr.Mr. P.B.J. Vegelin van Claerbergen

foto Jhr.Mr. P.B.J. Vegelin van Claerbergen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksarchief Leeuwarden

Friese edelman die voor en na 1848 Tweede Kamerlid was. Grietman van Haskerland en in 1842 door de Staten tot Tweede Kamerlid gekozen. Vanwege persoonlijke omstandigheden woonde hij slechts weinig vergaderingen bij. Hij nam daarom ontslag: in 1843 als Kamerlid en in 1844 als grietman. Nadien was hij drie jaar gedeputeerde. In 1855 als conservatief Tweede Kamerlid voor het district Sneek, maar ook ditmaal kwam daaraan al tamelijk spoedig een einde.

regeringsgezinden ten tijde van Willem II, conservatief
in de periode 1842-1858: buitengewoon lid Tweede Kamer, lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.