Jhr.Mr. E.J.P. van Meeuwen

foto Jhr.Mr. E.J.P. van Meeuwen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Bossche rechtsgeleerde, die in de Zuidelijke Nederlanden studeerde en daarna advocaat en procureur-generaal was. In 1846 gouverneur van Limburg, als opvolger van zijn overleden zwager. Hij was de laatste bestuurder van het hertogdom, die met recht die titel mocht voeren. Door de Provinciale Wet van 1850 werd zijn titel, net als in andere provincies, Commissaris des Konings. Na zijn aftreden, kozen de Staten van Brabant hem tot Eerste Kamerlid. In de vijf jaar dat hij dat was, nam hij steeds meer afstand van de liberalen. Zoon van een Tweede Kamerlid.

'pragmatisch' liberaal
in de periode 1846-1871: lid Eerste Kamer, Commissaris van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.