J.H. (Jean) Couzy

foto J.H. (Jean) Couzy
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Luitenant-generaal, commandant Eerste Legerkorps. Werd in 1959 door VVD-afdeling Apeldoorn gekandideerd voor de Tweede Kamer en door de algemene vergadering op de lijst gezet, omdat hij een hogere militaire rang had dan de luitenant-kolonel die het hoofdbestuur had voorgedragen. Deskundig Kamerlid, dat in de jaren zestig krachtig pleitte voor opvoering defensie-inspanning waarbij hij de belangen Landmacht niet uit het oog verloor. Gaf minister De Jong in 1963 het voordeel van de twijfel bij diens reorganisatie van de defensie en legde zich daar tenslotte bij neer. Zoon van een hoofdonderwijzer met nationaal-socialistische sympathieën.

VVD
in de periode 1956-1967: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.