E.J. Bergsma

foto E.J. Bergsma
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: fotoarchief Brusse

Ondernemende zoon van Friese dorpsburgemeester, die al heel jong gegrepen werd door de perspectieven van het toerisme. Was meer dan een halve eeuw voorzitter van de ANWB. Landelijk vooral bekend als burgemeester van Enschede; een functie die hij vijfendertig jaar vervulde. Behandelde in de Eerste Kamer voor de Liberale Unie vooral waterstaatszaken, binnenlands bestuur, posterijen en de organisatie van de distributie. Pleitbezorger van natuurbehoud. Typeerde zichzelf als een Friese stijfkop.

liberaal
in de periode 1913-1922: lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.