J.N. Bastert

foto J.N. Bastert
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Onze Afgevaardigden

Conservatief-liberaal politicus. Stond bekend als handelsman van 'de oude stempel'. Hij was landeigenaar, bestuurder van een steenfabriek en actief in de handel. Tweede Kamerlid en driekwart jaar minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid in het conservatieve kabinet-Heemskerk Azn. Van hem werd gezegd dat hij liberaal sprak, maar conservatief stemde. Was wel antiklerikaal. Stemde in 1900 als één van de weinigen van de 'linkerzijde' tegen de ontwerp-Leerplichtwet.

conservatief-liberaal
in de periode 1875-1901: lid Tweede Kamer, minister

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.