NSC breekt onderhandelingen met PVV, VVD en BBB af vanwege financiën

woensdag 7 februari 2024, 7:52

DEN HAAG (PDC) - NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt heeft informateur Ronald Plasterk in een whatsapp-bericht laten weten niet verder te willen gaan met de besprekingen over een nieuw kabinet. Als reden voert hij de pas recent boven tafel gekomen mogelijke financiële tegenvallers. Hij verwijt Plasterk daarmee laat te zijn gekomen, maar de informateur weerspreekt die kritiek.

De andere onderhandelaars reageerden verrast op het besluit, maar duidelijk was al dat de sfeer steeds meer te wensen overliet. Opvallend was dat Omtzigt anders dan zijn drie gesprekpartners op X zich niet aansloot bij een bericht over de noodzaak om tot een rechts kabinet te komen.

Plasterk heeft de vier onderhandelaars voor een afrondend gesprek uitgenodigd. Dat zou vanavond moeten plaatsvinden. Hij kan daarna zijn eindverslag gaan schrijven, waarna de Tweede Kamer daar volgende week over kan debatteren. De informateur liet wel weten dat de rechtsstatelijke bezwaren voor samenwerking met de PVV van tafel zijn.

NSC blijft bereid meer mee te werken aan vorming van een kabinet, maar heeft een voorkeur voor een minderheidskabinet, met gedoogsteun. Een optie is ook een breed extraparlementair kabinet.

Bronnen: NOS, Trouw, @PieterOmtztigt