H.E. (Habtamu) de Hoop

foto H.E. (Habtamu) de Hoop

Habtamu de Hoop (1998) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Hij was in de periode 2018-2021 lid van de gemeenteraad van Súdwest-Fryslan en was eerder ook presentator van 'Het Klokhuis' bij de NTR. De heer De Hoop is woordvoerder onderwijs, infrastructuur en waterstaat en mediabeleid van zijn de PvdA-fractie.

PvdA
in de periode 2021-heden: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Habtamu Emke (Habtamu)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Addis Abeba (Ethiopië), 16 april 1998

3.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/4)

  • lid gemeenteraad van Súdwest-Fryslan, van januari 2018 tot 31 maart 2021
  • presentator, NTR, van januari 2018 tot september 2019
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 31 maart 2021

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als parlementariër
  • Nam in 2021 van Kirsten van den Hul de medeverdediging over van een initiatiefwetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA tot toevoeging van handicap en hetero- of homoseksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond aan artikel 1 van de Grondwet (tweede lezing). (35.741)
  • Diende in 2021 een initiatiefwetsvoorstel in over toevoeging van bepalingen ten behoeve van gelijke kansen in het onderwijs (eerste lezing Grondwetsherziening) (35.924)

7.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
Werd als vondeling geadopteerd en opgevoed door Friese ouders. Groeide op in Wommels.

8.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.