Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Uitslag

De Onafhankelijke Senaatsfractie haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 23 mei 2011 2.155 berekende stemmen (1,3%) van de 166.072 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 1 restzetel.

De Onafhankelijke Senaatsfractie deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in de provincies Groningen, Fryslân, Flevoland, Noord-Holland, Zeeland en Limburg.

2.

Voorkeurkandidaten

Om de voorkeursdrempel te halen waren 2.214,3 berekende stemmen (de kiesdeler) nodig. Hieraan voldeden geen van de kanidaten van de OSF.

3.

Samenwerking

Omdat na de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011 bleek dat de OSF niet genoeg stemmen zou halen voor een eigen zetel werd besloten een samenwerking aan te gaan met nieuwkomer 50PLUS, een partij die wel genoeg stemmen trok om een zetel te halen en in samenwerking met de OSF op in totaal twee zetels uit kon komen. In de tot stand gekomen constructie werd de oorspronkelijke nummer twee op de lijst van 50PLUS, Kees de Lange, als lijsttrekker van de OSF aangewezen. Op deze manier zouden de gezamenlijke partijen wel recht hebben op twee keer spreektijd en twee keer zoveel facilitaire ondersteuning ontvangen dan wanneer twee senatoren namens 50PLUS zitting zouden nemen in de Eerste Kamer.

Het feit echter dat het op de provinciale en lokale overheid gerichte karakter van de OSF hiermee enigszins verloren ging, leidde ertoe dat waarschijnlijk een Zeeuws statenlid van de Partij voor Zeeland in plaats van op de OSF stemde op de PVV. Hierdoor kreeg de OSF niet genoeg stemmen om direct recht te krijgen op een zetel. De zetel die De Lange kreeg was een restzetel.

4.

Kandidaten

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de kandidaten.


Meer over