Drs. K. (Keklik) Yücel

foto Drs. K. (Keklik) Yücel
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Foto: Lex Draijer

Uit de PvdA-vrouwenbeweging afkomstig in Turkije geboren Tweede Kamerlid, dat zich vooral sterk maakte voor (gelijke) rechten van vrouwen en homoseksuelen. Was voor zij Kamerlid werd werkzaam op sociaal gebied bij de gemeente Deventer en daar vanaf 2007 teammanager Strategische Ontwikkeling en Kennis en Verkenning. In 2011-2012 voorzitter van de PvdA-vrouwenorganisatie. Was in 2010 een half jaar tijdelijk Kamerlid en daarna gedurende de periode 2012-2017. Voerde onder meer het woord over arbeidsmarktbeleid, kinderopvang en integratie. Met collega's van D66 en GroenLinks mede-indiener van een initiatiefvoorstel over de rechten van transgenders en intersekse personen. Is sinds 2021 directeur van Academie Mens en Arbeid van Saxion Hogeschool.

PvdA
in de periode 2010-2017: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Keklik (Keklik)

geboorteplaats en -datum
Cevizli (Turkije), 5 mei 1968

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/14)

 • teammanager Strategische Ontwikkeling en Kennis en Verkenning, gemeente Deventer, van 2007 tot februari 2010
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 9 februari 2010 tot 1 juni 2010
 • teammanager Strategische Ontwikkeling en Kennis en Verkenning, gemeente Deventer, van 1 juni 2010 tot 20 september 2012
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 20 september 2012 tot 23 maart 2017
 • zelfstandig adviseur van onderwijsinstellingen en publieke organisaties, van 2017 tot mei 2021
 • directeur Academie Mens en Arbeid, Saxion Hogeschool, vanaf 15 mei 2021

tijdelijke vervanging Kamerlid
 • Verving op grond van artikel X10 van de Kieswet van 9 februari tot 1 juni 2010 Chantal Gill'ard, die met ziekteverlof was, als Tweede Kamerlid

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige
 • lid Raad van Advies SVB (Sociale Verzekeringsbank), vanaf 1 januari 2022
 • lid Raaf van Toezicht Zinder, vanaf september 2023

vorige
 • lid bestuur Theaterproductiehuis "Janke Dekker", vanaf december 2017
 • voorzitter Raad van Toezicht Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes, vanaf januari 2018

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
 • Nam in 2013 de (mede)verdediging van Jetta Klijnsma over van een door Boris van der Ham en drie anderen ingediend initiatiefvoorstel tot wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling in verband met het annuleren van de enkel-feitconstructie. Het wetsvoorstel is door beide Kamers aanvaard. (32.476)
 • Diende in 2014 een initiatiefwetsvoorstel in over het bevorderen van gelijke beloning van mannen en vrouwen en de rol van de ondernemingsraden daarbij, alsmede over het openbaar maken van beloningsverschillen in jaarverslagen. Het voorstel werd in 2019 ingetrokken. (33.922)
 • Diende in 2017 samen met Vera Bergkamp (D66) en Liesbeth van Tongeren (GL) een initiatiefwetsvoorstel in over verduidelijking van de rechtspositie van transgender personen en intersekse personen (34.650)

8.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Haar vader was gastarbeider
 

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.