Lijsttrekkers SP

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023 was Lilian Marijnissen lijsttrekker. Zij was dat ook bij de verkiezingen van 2021. Daarvoor was dat in 2010, 2012 en 2017 Emile Roemer en voor hem Jan Marijnissen.

In de beginjaren was de SP vooral lokaal actief. Met Jan Marijnissen werd in 1994 een landelijke doorbraak bereikt, toen voor het eerst twee zetels werden behaald. Daarna groeide de partij, maar na de winst van 2006 was er weer een terugval.

Na het noodgedwongen vertrek van Marijnissen - vanwege rugklachten - werd Agnes Kant fractievoorzitter. Zij trad na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 echter terug en Roemer volgde haar toen op.

1.

Overzicht


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.