Prof.Dr. N. (Nico) Cramer

foto Prof.Dr. N. (Nico) Cramer
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Parlementair historicus die in zijn werkzame leven actief was op de scheidslijn van journalistiek en wetenschap. Na de oorlog een gezagvol parlementair redacteur van 'Het Parool'. Had veel oog voor de historische context van gebeurtenissen. Speelde een belangrijke rol bij de oprichting van perscentrum Nieuwspoort. In 1967 benoemde het kabinet-De Jong hem tot lid van de Staatscommissie-Cals/Donner. Later maakte hij deel uit van een commissie over overheidsvoorlichting. Stapte in 1969 over naar de wetenschap en was vanaf 1971 hoogleraar parlementaire geschiedenis. Als vaderlijke figuur, die zijn colleges verlevendigde met anekdotes, zeer gezien bij zijn studenten. Stimuleerde studie naar staatkundige elites en het parlement, en richtte, samen met Prof. Daalder, het Parlementair Documentatiecentrum op.

in de periode 1974: oprichter PDC

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 19 juni 1921

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 6 april 1997

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid), vanaf 1946

3.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
 • redacteur dagblad "Het Parool", van 1945 tot 1947
 • parlementair journalist dagblad "Het Parool", van 1947 tot 1969
 • lector parlementaire geschiedenis, Rijksuniversiteit Leiden, van 1 januari 1969 tot 1 september 1971
 • hoogleraar historische ontwikkeling van de staatsinstellingen sinds 1813, alsmede de parlementaire geschiedenis, Rijksuniversiteit Leiden, van 1 september 1971 tot 1989 (benoemd bij K.B. van 21 mei 1971)

4.

Nevenfuncties (2/23)

 • voorzitter Wetenschappelijke Raad van Advies, Stichting Parlementaire Geschiedenis te Nijmegen, vanaf 1987
 • lid curatorium Stichting Internationaal Perscentrum "Nieuwspoort"

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

wetenswaardigheden (3/5)
 • Verzorgde in de jaren zestig voor de VPRO-tv het programma "Politiek Bekeken"
 • Richtte in 1974 samen met Prof.dr. H. Daalder het Parlementair Documentatie Centrum op
 • Zijn 'leerling' en latere opvolger J.Th.J. van den Berg omschreef zijn inleidingen bij de fragmenten uit de Handelingen in "Wandeling door de Handelingen" als "juweeltjes van bondigheid die tegelijk volledig zijn".

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
 • J.Th.J. van den Berg e.a. (red.), "Tussen Nieuwspoort & Binnenhof: de jaren 60 als breuklijn in de naoorlogse ontwikkelingen in politiek en journalistiek: opstellen aangeboden aan prof. dr. N. Cramer" (1989) [bevat curriculum en bibliografie]
 • Dick Hillenius, "Herinneringen aan Nico Cramer; Man zonder ijdelheden en pretenties", in: NieuwspoortNieuws, nr. 4 (mei 1997)
 • H. Daalder, "Nico Cramer, singulier hoogleraar", in: NieuwspoortNieuws, nr. 4 (mei 1997)

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.