Zwartboek NLCR aangeboden aan Tweede Kamer

Met dank overgenomen van R.P.G. (Remco) Bosma i, gepubliceerd op donderdag 22 december 2016, 3:13.

Afgelopen dinsdag bood het bestuur van de NLCR het zwartboek aan de lede van de vaste kamer commissie economische zaken van de Tweede Kamer aan. Ze zijn erg bezorgd en vinden gehoor bij de telecomwoordvoerder van deze commissie.

De NLCR heeft via een oproep bij haar leden geïnventariseerd welke consequenties een te strikte handhaving van de vergunningsvoorwaarde van regiogerichtheid toe zou kunnen leiden. De lokale omroepen moeten namelijk aan die vergunningseis voldoen en naar hun zeggen wordt nu pas duidelijk wat dit exact inhoudt. Zo zouden zij bijvoorbeeld alleen nog muziek uit de regio mogen draaien, of moet de presentator moet uit een bepaald gebied komen om aan de is te kunnen voldoen. Dat is heel logisch, want anders kan je allemaal lokale omroepen aan elkaar verbinden om zo een landelijk netwerk te maken. Terwijl dat nou net níet de bedoeling is van die lokale omroep.

In het overleg dat op 21 december is gevoerd, is dit uitgebreid besproken. Na het kerstreces dienen we hier nog een motie over in. We willen niet dat de kleine omroepen de dupe gaan worden van een speler die de regels overduidelijk aan z'n laars lapt.