Uitslagenavond Europese Verkiezingen 2014 pas op zondag

woensdag 6 november 2013, 14:48

DEN HAAG (PDC) - De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden volgend jaar plaats op donderdag 22 mei, maar de uitslagen mogen pas worden vrijgegeven op zondag 25 mei, wanneer in alle Europese landen de stembussen gesloten zijn. Dat zei minister Plasterk dinsdag in de Tweede Kamer.

Overheidsmededelingen omtrent nationale uitslagen mogen volgens de Akte inzake de Europese verkiezingen pas op zondagavond na 22.00u naar buiten worden gebracht. Bij de verkiezingen van 2004 en 2009 maakten gemeenten hun uitslagen al op donderdagavond bekend, waarna landelijke media de nationale uitslag konden berekenen voordat de Kiesraad die op zondag officieel bekendmaakte. Nederland dacht hiermee aan de regels te voldoen, maar de Europese Commissie kwam in het verweer.

De Akte inzake de Europese verkiezingen werd in 2002 aangepast om tellingen in de stemlokalen direct na sluiting van de stembussen mogelijk te maken. Nederland paste daarop de kieswet aan en kwam tot de conclusie dat uitslagen dan ook direct bekend mochten worden, maar dat is volgens de Europese Commissie te ruim geïnterpreteerd.

Plasterk legt zich neer bij deze conclusie, tot ongenoegen van de ChristenUnie en de PVV. De akte bevat geen bepalingen over het bekendmaken van exitpolls. Op basis van deze verwachtingen kunnen partijen na afloop van de verkiezingsdag in Nederland ook met elkaar in debat.

Bronnen: