Tweede Kamerverkiezingen 2012

Op 12 september 2012 waren er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Deze waren nodig na de val van het kabinet-Rutte op 23 april 2012. Bij de verkiezingen kon worden gestemd op kandidaten van 21 partijen, waaronder elf nieuwkomers. Het kabinet-Rutte I viel op 21 april 2012 toen premier, vicepremier en fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA geen overeenstemming wisten te bereiken over een pakket aan bezuinigingen voor 2013.

Winnaars van de verkiezing zijn VVD, PvdA, D66, SGP en nieuwkomer 50PLUS. Verliezers zijn PVV, CDA en GroenLinks. De SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren behouden hun zeteltal.

Volledige uitslag

 • Volledige uitslag

  De VVD is net als in 2010 de grootste partij geworden. De PvdA wint flink, maar blijft drie zetels achter bij de VVD. Grote verliezers zijn de PVV (min negen), het CDA, dat opnieuw acht zetels verliest, en GroenLinks dat van tien naar vier zetels gaat.

Nieuwe samenstelling

Partijen, kandidaten en verkiezingsprogramma's

 • PvdA

  De Partij van de Arbeid had bij de verkiezingen van 12 september Diederik Samsom als lijsttrekker. Het verkiezingsprogramma is getiteld 'Nederland sterker en socialer'.

Overige deelnemende partijen

Nieuwe (enigszins kansrijke) partijen zijn 50PLUS van Jan Nagel en het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) van Hero Brinkman. De Piratenpartij en de Partij voor Mens en Spirit, die in 2010 al deelnamen, komen weer met een kandidatenlijst. Ook de Partij van de Toekomst komt opnieuw met een lijst. Jurist Toine Manders, niet te verwarren met Europarlementariër Toine Manders, leidt de Libertarische Partij, terwijl de Liberaal Democratische Partij (LibDem) net als in 2006 meedoet met als aanvoerder Sammy van Tuyll van Serooskerken. Nieuw zijn verder: de Anti Europa Partij, Nederland Lokaal, NXD en de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN). Vanwege het ontbreken van een borgsom werd de lijst van de IQ-Partij afgewezen.

 • Partij voor Mens en Spirit

  De Partij voor Mens en Spirit (MenS) werd op 11 maart 2008 opgericht. De partij staat een spirituele politiek voor. De lijsttrekker van MenS is Lea Manders en richt zich vooral op de 'ongebonden spirituele' Nederlanders. Volgens het WRR onderzoek 'Geloven in het publieke domein' uit 2006 is 26% van de Nederlanders ongebonden spiritueel.

 • Nederland Lokaal

  De politieke partij Nederland Lokaal (NL) is in 2012 opgericht en nam deel aan de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012. Lijsttrekker was Ton Schijvenaars. NL is voor een nieuwe vorm van politiek die uit gaat van de kracht van de inwoners zelf.

 • Libertarische Partij

  De Libertarische Partij is in 1993 opgericht. De partij streeft naar maximale individuele vrijheid en een zo klein mogelijke overheid. Vrijheid wordt hier gedefinieerd als de afwezigheid van dwang en geweld. Vanuit deze gedachte pleit de partij onder andere voor het afschaffen van de inkomstenbelasting en voor de legalisering van drugs.

 • Liberaal Democratische Partij

  De Liberaal Democratische Partij (LibDem) werd op 25 augustus 2006 opgericht, na de val van het kabinet-Balkenende II en uit onvrede over de manier waarop de Haagse politiek werd bedreven. De partij staat onder leiding van Sammy van Tuyll van Serooskerken. De Liberaal Democratische Partij wil een liberaal beleid en een sociale samenleving.

 • Anti-Europa Partij

  De Anti Europa Partij is in 2012 opgericht en heeft de Europese integratie als kernthema. De partij keert zich tegen, wat wordt genoemd, de 'kolossale verwoesting' die Brussel (de EU) aanricht. De partij wil afschaffing van de euro.

 • SOPN

  De politieke partij Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) staat beter bekend als de 'ufo-partij', omdat de vrijgave van overheidsdocumenten over onidentificeerbare vliegende objecten één van de meest prominente standpunten van de partij is. Andere punten van de SOPN zijn:

 • Partij van de Toekomst

  De PvdT is een politieke partij, die zich richt op democratische vernieuwing en praktische oplossingen. De partij doet mee aan de verkiezingen van 12 september 2012. Eerder, in 2002 en 2003, nam de PvdT eveneens deel aan de verkiezingen, maar werd geen zetel behaald. Lijsttrekker was Johan Vlemmix.

 • Politieke Partij NXD

  De Politieke Partij NXD wil een samenleving realiseren waarin burgers in staat worden gesteld om zelfstandig hun levensdoelen na te streven op alle terreinen van het maatschappelijke leven. Hierin mag geen onderscheid gemaakt worden tussen sekse, leeftijd en herkomst van de burgers.

Andere websites

meer over