Tweede Kamerverkiezingen 2006

Op 22 november 2006 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland op 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet-Balkenende II.

De grote winnaar was de SP, die er 16 zetels bij kreeg en op een zetelaantal van 25 terechtkwam. De nieuwe partij Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders was zeer succesvol met het binnenhalen van negen zetels. Er was ook winst voor de nieuwe Partij voor de Dieren (twee zetels) en de ChristenUnie (van drie naar zes zetels).

Flink verlies was er voor de PvdA en VVD. Aanvankelijk leek het erop dat de PvdA 10 van de 42 zetels zou verliezen. Na hertelling van de stemmen in enkele gemeenten en stemmen uit het buitenland, kreeg de PvdA er een zetel bij en kwam het verlies op negen zetels.

De VVD verloor zes zetels en ging van een 28 naar 22 zetels. Het zetelaantal van D66 werd gehalveerd (van zes naar drie zetels). Het CDA verloor ook drie zetels, maar bleef met 41 zetels wel de grootste partij.

De SGP kreeg twee zetels en bleef hiermee stabiel. De LPF verdween uit de Kamer.

Uitslag

Achtergrond

  • Achtergrond Tweede Kamerverkiezingen 2006

    Na de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 was de PvdA van Wouter Bos de gedoodverfde winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De partij kwam echter in electorale problemen door de opmars van de SP van de populaire Jan Marijnissen. Vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie passeerde premier Balkenende de PvdA uiteindelijk toch weer met het CDA. Gebrekkige samenwerking tussen lijsttrekker Mark Rutte en Rita Verdonk, de nummer 2 op de lijst, teisterde de VVD-campagne.

Partijen, kandidaten en verkiezingsprogramma's

Overige deelnemende partijen

Hoe verder?