Tweede Kamerverkiezingen 2006

Op 22 november 2006 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland op 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet-Balkenende II.

De grote winnaar was de SP, die er 16 zetels bij kreeg en op een zetelaantal van 25 terechtkwam. De nieuwe partij Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders was zeer succesvol met het binnenhalen van negen zetels. Er was ook winst voor de nieuwe Partij voor de Dieren (twee zetels) en de ChristenUnie (van drie naar zes zetels).

Flink verlies was er voor de PvdA en VVD. Aanvankelijk leek het erop dat de PvdA 10 van de 42 zetels zou verliezen. Na hertelling van de stemmen in enkele gemeenten en stemmen uit het buitenland, kreeg de PvdA er een zetel bij en kwam het verlies op negen zetels.

De VVD verloor zes zetels en ging van een 28 naar 22 zetels. Het zetelaantal van D66 werd gehalveerd (van zes naar drie zetels). Het CDA verloor ook drie zetels, maar bleef met 41 zetels wel de grootste partij.

De SGP kreeg twee zetels en bleef hiermee stabiel. De LPF verdween uit de Kamer.

Uitslag

Achtergrond

 • Achtergrond Tweede Kamerverkiezingen 2006

  Na de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 was de PvdA van Wouter Bos de gedoodverfde winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De partij kwam echter in electorale problemen door de opmars van de SP van de populaire Jan Marijnissen. Vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie passeerde premier Balkenende de PvdA uiteindelijk toch weer met het CDA. Gebrekkige samenwerking tussen lijsttrekker Mark Rutte en Rita Verdonk, de nummer 2 op de lijst, teisterde de VVD-campagne.

Partijen, kandidaten en verkiezingsprogramma's

 • CDA

  Het CDA haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 41 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Jan Peter Balkenende. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar'. Het CDA had voor de verkiezingen 44 zetels in de Tweede Kamer.

 • PvdA

  De PvdA haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 33 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Wouter Bos. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Samen sterker - werken aan een beter Nederland'. De PvdA had voor de verkiezingen 42 zetels in de Tweede Kamer.

 • SP

  De SP haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 25 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Jan Marijnissen. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Een beter Nederland, voor hetzelfde geld'. De SP had voor de verkiezingen 8 zetels in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen van 2003 haalde de partij 9 zetels, maar Ali Lazrak was in 2004 tussentijds uit de SP-fractie gestapt.

 • VVD

  De VVD haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 22 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Mark Rutte. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Een samenleving met ambitie'. De VVD had voor de verkiezingen 27 zetels in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen van 2003 haalde de partij 28 zetels, maar Geert Wilders was in 2004 tussentijds uit de VVD-fractie gestapt. De VVD-campagne werd overschaduwd door een interne machtsstrijd tussen lijsttrekker Mark Rutte en de nummer 2 op de lijst, Rita Verdonk.

 • Partij voor de Vrijheid

  De PVV haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 9 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Geert Wilders. De PVV deed voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en was opgericht door Geert Wilders, die in 2004 uit de VVD-fractie in de Tweede Kamer was gestapt en verder was gegaan als de Groep-Wilders.

 • GroenLinks

  GroenLinks haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 7 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Femke Halsema. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Groei mee'. GroenLinks had voor de verkiezingen 8 zetels in de Tweede Kamer.

 • ChristenUnie

  De ChristenUnie haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 6 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was André Rouvoet. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Duurzaam voor elkaar'. De ChristenUnie had voor de verkiezingen 3 zetels in de Tweede Kamer.

 • D66

  D66 haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 3 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Alexander Pechtold. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Het gaat om mensen'. D66 had voor de verkiezingen 6 zetels in de Tweede Kamer.

 • Partij voor de Dieren

  De PvdD haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 2 zetels in de Tweede Kamer. De partij kwam hiermee voor het eerst in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Marianne Thieme. Het verkiezingsprogramma was getiteld '220x liever voor mens, dier, natuur en milieu'.

 • SGP

  De SGP haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 2 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Bas van der Vlies. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Naar eer en geweten'. De SGP had voor de verkiezingen eveneens 2 zetels in de Tweede Kamer.

 • Eén NL

  Eén NL haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 net niet voldoende stemmen om een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen. Lijsttrekker was Marco Pastors.

 • Lijst Vijf Fortuyn/LPF

  De Lijst Vijf Fortuyn haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 geen zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Olaf Stuger. Lijst Vijf Fortuyn was de voortzetting van de LPF. De LPF had bij de verkiezingen van 2003 nog 8 zetels in de Tweede Kamer behaald, maar nadat diverse Kamerleden uit de LPF-fractie waren gestapt, waren er ten tijde van de verkiezingen van 2006 nog maar 5 van over. De partij voerde campagne met de slogan 'Wat zou Fortuyn er van zeggen?'.

Overige deelnemende partijen

Hoe verder?

 • Kabinetsformatie 2006-2007

  Het kabinet-Balkenende IV, met deelnemers CDA, PvdA en ChristenUnie, kwam tot stand nadat samenwerkingen tussen CDA, PvdA en SP en CDA, PvdA en GroenLinks waren mislukt. Op 22 februari 2007 trad het kabinet aan.  

 • Kabinet-Balkenende IV Foto kabinet-Balkenende IV grootvergrootglas

  Dit kabinet werd gevormd na de verkiezingen van 22 november 2006 uit de coalitie CDA, PvdA en ChristenUnie. Sinds 23 februari 2010 maakt de PvdA geen deel meer uit van het kabinet. Motto van het kabinet was 'Samen werken, samen leven'. Het streefde naar grotere sociale samenhang, veiligheid en respect, innovatie, duurzaamheid en een actieve internationale en Europese rol.