J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert

foto J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaertvergrootglas

Jeanine Hennis-Plasschaert (1973) is sinds 5 november 2012 minister van Defensie in het kabinet-Rutte II. Sinds 23 maart 2017 is zij tevens lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Eerder was zij Kamerlid van 17 juni 2010 tot 5 november 2012 en van 20 juli 2004 tot 17 juni 2010 lid van het Europees Parlement. Mevrouw Hennis werkte eerder bij de Europese Commissie in Brussel en Riga, en was politiek assistent van wethouder Van der Horst van Amsterdam. Als europarlementariër hield zij zich onder meer bezig met transport, justitie en burgerlijke vrijheden.

VVD
in de periode 2004-heden: lid Tweede Kamer, minister, lid Europees Parlement


voornamen (roepnaam)

Jeanine Antoinette (Jeanine)

personalia

geboorteplaats en -datum
Heerlen, 7 april 1973

levensbeschouwing
Rooms-Katholiek (opgevoed)

partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), vanaf 2000

fractie Europees Parlement
Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE)

hoofdfuncties en beroepen

 • ambtenaar directoraat-generaal Uitbreiding, Europese Commissie te Brussel, van 1995 tot 1998
 • medewerker delegatie Europese Commissie te Riga (Letland), in het kader van de toetreding van dat land tot de EU, van 1998 tot 2000
 • subsidieadviseur KPMG te Amstelveen, van 2000 tot 2002
 • politiek assistent College van B&W van Amsterdam, in het bijzonder van wethouder Van der Horst (wethouder verkeer, vervoer & infrastructuur, zeehaven, luchthaven en ICT), van 2002 tot juli 2004
 • lid Europees Parlement, van 20 juli 2004 tot 17 juni 2010
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 5 november 2012
 • minister van Defensie, vanaf 5 november 2012
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 23 maart 2017

activiteiten

als parlementariër
 • In 2010-2012 hield zij zich als Tweede Kamerlid bezig met onder meer veiligheid, politie, gelijke behandeling en homo-emancipatie
 • Was in 2011-2012 woordvoerder van haar fractie bij de behandeling van het wetsvoorstel over invoering van de nationale politie

als bewindspersoon (beleidsmatig)
 • Was in 2012 samen met minister Timmermans verantwoordelijk voor het besluit om twee Patrioteenheden naar NAVO-bondgenoot Turkije te sturen om bij te dragen aan de bescherming tegen mogelijke aanvallen vanuit Syrië
 • Bracht in 2013 een Beleidsbrief Defensie ("In het belang van Nederland') uit over de toekomst van de krijgsmacht. In de beleidsbrief worden maatregelen opgesomd om de krijgsmacht toekomstbestendig te maken. De reorganisaties die in 2011 ingang zijn gezet, worden in 2014 voltooid. Doel is structurele betaalbaarheid, waartoe sommige capactiteiten worden verminderd of afgestoten en andere juist worden versterkt. De krijgsmacht kan hierna, naast kleine missies en nationale taken, nog één grote operatie op zee, op land en in de lucht uitvoeren. In de brief wordt ook een definitieve keuze voor de JSF als vervanger van de F16 aangekondigd. (32.733)
 • Verdedigde in 2013 samen met minister Timmermans met succes het voorstel voor levering van 370 militairen en 4 Apache-gevechtshelikopters voor de VN-missie in Mali (Minusma) (29.521)
 • Bracht in september 2014 samen met de ministers Timmermans en Ploumen een artikel 100-brief uit over de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië). Het betreft onder meer het steun aan het afsnijden van materiële, personele en financiële toevoerlijnen en opleiding van Iraakse en Koerdische strijdkrachten. Er worden zes operationele F-16's beschikbaar gesteld, die betrokken worden bij precisiebombardementen boven Irak. (27.925)
 • Bracht in januari 2016 samen met de ministers Koenders en Ploumen een aanvullende artikel 100-brief uit over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS. In de tweede fase van het campagneplan zal ook een bijdrage worden geleverd aan het bombarderen van aanvoerlijnen in Oost-Syrië.

op het gebied van de EU
 • Diende in mei 2005 een verslag in over het verhogen van veiligheid van havens (medebeslissingsprocedure, eerste lezing). Betoogde dat veiligheidsmaatregelen (tegen terroristische acties) slechts op het gebied van de havens verplicht dienen te worden toegepast en niet in naburige gebieden; en dat de kosten van veiligheidsmaatregelen niet concurrentieverstorend mogen zijn.
 • Was in maart 2006 aangewezen als waarnemer voor het Europees Parlement bij de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, maar de toegang tot het land werd haar geweigerd
 • Presenteerde in juli 2007 een verslag over de Europese vitale infrastructuur. Benadrukte dat de bescherming van de vitale infrastructuur in eerste instantie een taak is van de lidstaten en de betrokken private ondernemingen. De EU zou het werk van de lidstaten op dit gebied moeten ondersteunen en niet dupliceren.
 • Maakte zich in het Europees Parlement onder meer sterk voor de rechten van (benadeelde) luchtvaartpassagiers, voor gelijke rechten van mannen en vrouwen en voor homoseksuelen en voor bescherming van privacy. Vroeg ook aandacht voor handhaving van mensenrechten, onder andere ten aanzien van de (ex-)gedetineerden in Guantanamo.
 • Speelde in 2010 een belangrijke rol bij de verwerping door het Europees Parlement van een verdrag met de VS over uitwisseling van bankgegevens (SWIFT). Zij was rapporteur over dit voorstel.

wetenswaardigheden

woonplaats
Nederhorst den Berg

publicaties/bronnen

literatuur/documentatie
 • Kristel van Teeffelen, "'Ik wil beslist geen miss Europa zijn'", Trouw, 28 juli 2010
 • Emilie van Outeren, "Ik ben niet alleen de minister van ellende", NRC Weekend, 10 en 11 november 2012
 • Emilie van Outeren, "De twee gezichten van Hennis", NRC Handelsblad, 11 november 2014
 • Steffie Kouters, "'Strijdend ten onder gaan is mijn motto'", Volkskrant Magazine, 7 mei 2016
 • Jan Hoedeman, "'Ik heb geen tijd voor een midlife-crisis'", Algemeen Dagblad, 4 februari 2017

uitgebreide versie

uitgebreide versie
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding, wetenswaardigheden etc. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft. reageer

Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan het biografisch archief van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden en betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was.
Aanvullingen en gemotiveerde correcties ontvangt PDC graag. U kunt hiervoor de "reageer-keuze" aan de rechterzijde van deze pagina gebruiken of uw aanvullingen per post sturen naar PDC, antwoordnummer 10801, 2501 BW Den Haag of per email aan info@biografieen.com.