Drs. F. (Farah) Karimi

Foto Drs. F. (Farah) Karimi

Iraanse vluchtelinge die ruim acht jaar Tweede Kamerlid voor GroenLinks was. Studeerde industrieel ontwerp in Isfahan en was betrokken bij het gewapende verzet tegen het regime van de ayatollahs. Vluchtte via Duitsland naar Nederland en was vier jaar coördinator van Aisa, een project voor de emancipatie en ondersteuning van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen. Stond in de Tweede Kamer bekend als een bekwaam en bevlogen woordvoerster buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking en defensie, die helder formuleerde. Nam mede het initiatief voor het referendum over de Europese Grondwet. Is nu directeur van Oxfam Novib.

GroenLinks
in de periode 1998-2006: lid Tweede Kamer


voornaam (roepnaam)

Farahnaz (Farah)

personalia

geboorteplaats en -datum
Garros (Iran), 15 november 1960

partij/stroming

partij(en)
GroenLinks, vanaf 1997

hoofdfuncties en beroepen

 • projectmedewerker Stichting "Probe" te Hoogezand-Sappemeer, van november 1993 tot mei 1994
 • coördinator "Aisa", project voor emancipatie en ondersteuning van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen, van 1994 tot mei 1998
 • landelijk projectleider 'Heel de buurt', project bij het NIZW (Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn), van april 1998 tot mei 1998
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 19 mei 1998 tot 30 november 2006
 • algemeen directeur Oxfam Novib, vanaf 1 februari 2008

activiteiten

als parlementariër
 • Interpelleerde op 13 juni 2002 minister Van Aartsen over de American Service Members' Protection Act, een door de Senaat van de VS aangenomen wet die beoogt Amerikaanse onderdanen die voor het Internationaal Strafhof in Den Haag worden gebracht, zo nodig met geweld te bevrijden. (28.437)
 • Diende in 2003 samen met Niesco Dubbelboer (PvdA) en Boris van der Ham (D66) een initiatiefwetsvoorstel in over het houden van een raadplegend referendum over het grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie. Dit voorstel werd in 2005 wet. (28.885)
 • Interpelleerde op 19 februari 2004 minister Bot over onderzoek naar het werk van de Nederlandse inlichtingendiensten in verband met het besluit van de regering om steun te geven aan de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak (29.432)
 • Interpelleerde op 29 maart 2006 staatssecretaris Van der Knaap over misstanden bij de marine (30.300)

opvallend stemgedrag
 • In 1999 stemden zij en Van Gent als enigen van hun fractie vóór een motie-Van Bommel waarin om stopzetting van de NAVO-bombardementen op Servië werd gevraagd

wetenswaardigheden

woonplaats
Utrecht

publicaties/bronnen

publicaties
 • "Het geheim van het vuur" (samen met Chris Keulemans, 2005)
 • "Slagveld Afghanistan" (2006)

literatuur/documentatie
Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1999)

uitgebreide versie

uitgebreide versie
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding, wetenswaardigheden etc. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft. reageer

Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan het biografisch archief van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden en betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was.
Aanvullingen en gemotiveerde correcties ontvangt PDC graag. U kunt hiervoor de "reageer-keuze" aan de rechterzijde van deze pagina gebruiken of uw aanvullingen per post sturen naar PDC, antwoordnummer 10801, 2501 BW Den Haag of per email aan info@biografieen.com.