Mr. C.G. (Kees) van der Staaij

foto Mr. C.G. (Kees) van der Staaijvergrootglas Kees van der Staaij (1968) is sinds 19 mei 1998 lid van de Tweede Kamerfractie van de SGP. Hij is sinds 2010 politiek leider van de SGP. De heer Van der Staaij was adjunct-chefjurist bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met algemene politiek onderwerpen, veiligheid en justitie, buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, wonen, Koninklijk Huis, en volksgezondheid, welzijn en sport. Hij was lid van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid.

SGP
in de periode 1998-heden: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK

voornamen (roepnaam)

Cornelis Gerrit (Kees)

personalia

geboorteplaats en -datum
Vlaardingen, 12 september 1968

levensbeschouwing
Gereformeerd (Oud-Gereformeerde Gemeenten in Nederland)

partij/stroming

partij(en)
SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij), vanaf 1986

hoofdfuncties en beroepen

  • (aankomend) stafjurist, stafafdeling bestuursrechtspraak, kamer voor centrale-overheidszaken, Raad van State, vanaf 15 augustus 1992
  • stafjurist, stafafdeling bestuursrechtspraak, kamer voor lagere-overheidszaken, Raad van State, tot 1 april 1996
  • adjunct-chefjurist, afdeling bestuursrechtspraak, Raad van State, van 1 april 1996 tot 19 mei 1998
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 19 mei 1998
  • fractievoorzitter SGP Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 9 juni 2010

activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2005 samen met zijn collega's Klaas de Vries (PvdA), Wim van de Camp (CDA) en Ruud Luchtenveld (VVD) een initiatiefwetsvoorstel in over herziening van de Wet op de parlementaire enquête. Doel is onder meer uitbreiding van de bevoegdheden van de enquêtecommissie en betere bescherming van getuigen. Het voorstel werd in 2008 wet. (30.415)
  • Diende in 2006 samen met Mat Herben (LPF) een initiatiefwetsvoorstel in over goedkeuring van verdragen betreffende de Europese Unie met een gekwalificeerde meerderheid. Het wetsvoorstel is nu aanhangig bij de Eerste Kamer. (30.874)
  • Diende in 2012 samen met Joël Voordewind (ChristenUnie), Lea Bouwmeester (PvdA) en Sabine Uitslag (CDA) een initiatiefwetsvoorstel in over verhoging van de leeftijdsgrenzen in de Drank- en Horecawet en over verankering van preventie en handhaving. Dit voorstel werd in 2013 wet. (33.341)
  • Diende in 2014 een voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde in over het introduceren van de mogelijkheid tot het overnemen van moties. De Tweede Kamer nam dit voorstel in 2016 aan. (33.959)

wetenswaardigheden

woonplaats
Benthuizen

uitgebreide versie

uitgebreide versie
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding, wetenswaardigheden etc. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft. reageer

Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan het biografisch archief van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden en betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was.
Aanvullingen en gemotiveerde correcties ontvangt PDC graag. U kunt hiervoor de "reageer-keuze" aan de rechterzijde van deze pagina gebruiken of uw aanvullingen per post sturen naar PDC, antwoordnummer 10801, 2501 BW Den Haag of per email aan info@biografieen.com.