Dr. P. (Piet) Sanders

foto Dr. P. (Piet) Sanders
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Schiedamse advocaat, één van de jongste gijzelaars van Sint-Michielsgestel, in 1945 door Schermerhorn aangetrokken als secretaris-generaal van het departement voor Algemene Oorlogsvoering. Daarna won hij als secretaris-generaal van de Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië door zijn blijmoedige open persoonlijkheid het vertrouwen van de Indonesische delegatie. Nam na de politionele actie ontslag als ambtenaar en hervatte zijn advocatenpraktijk. Bouwer van de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit. Zijn heldere verstand, karakter en overtuigingskracht maakten hem in zijn verdere leven tot een arbitrage-advocaat van wereldfaam.

in de periode 1945-1946: secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Pieter (Piet)

geboorteplaats en -datum
Schiedam, 21 september 1912

overlijdensplaats en -datum
Schiedam, 27 september 2012

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • advocaat te Schiedam, van 1936 tot 1945
  • secretaris-generaal ministerie van Algemene Oorlogsvoering en secretaris van de Ministerraad, van 1 juli 1945 tot 1 oktober 1946
  • secretaris-generaal Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië, van 1 oktober 1946 tot 1 augustus 1947
  • advocaat te Schiedam, van 1948 tot 1959
  • hoogleraar burgerlijk recht en hoofdbeginselen der burgerlijke rechtsvordering, handelsrecht en faillissementsrecht en internationaal privaat recht (laatste jaren: vergelijkend privaatrecht), Nederlandse Economische Hogeschool (vanaf 1 februari 1973 Erasmus Universiteit) te Rotterdam, van 1 september 1959 tot 1 september 1981

4.

Nevenfuncties (2/20)

  • adviseur en medewerker TvA (Tijdschrift voor Arbitrage)
  • president ICCA (International Council for Commercial Arbitration)

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Het Rotterdamse bedrijfsleven boycotte hem wegens zijn sympathie voor het Indonesisch nationalisme, waarna hij met succes zijn heil zocht in buitenlandse contacten.
  • Geestelijk vader van de Europese naamloze vennootschap
  • Speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de VN-UNCITRAL-arbitration rules en de Nederlandse arbitragewetgeving

uit de privésfeer
  • Hij en zijn echtgenote waren vooraanstaande kunstverzamelaars. Beiden kregen daarvoor de Zilveren Anjer.
  • Was nauw betrokken bij de oprichting van het Scheveningse museum Beelden aan Zee en het Sculptuur Instituut
  • Zijn vader was architect

anekdotes en citaten
  • Hij zou op 29 november 1940 promoveren, maar de Duitse bezetters sloten zijn promotor prof.mr. R.P. Cleveringa na diens protest tegen het ontslag van prof.mr. E.M. Meijers op 27 november 1940 op in de Scheveningse strafgevangenis. In een uit de gevangenis gesmokkeld briefje adviseerde Cleveringa hem een andere promotor te zoeken, maar Sanders antwoordde in een eveneens gesmokkeld briefje: ik promoveer bij u en anders niet. Na de Bevrijding, toen Sanders inmiddels SG was geworden, benaderde Cleveringa hem om de promotie alsnog te laten doorgaan waarna deze plaats vond bij de heropening van de universiteit op 9 juli 1945. Het was de eerste promotie aan de Leidse universiteit na de bezettingstijd en mede om die reden een bijzonder feestelijke dag. De promotor wees er nadrukkelijk op dat het judicium cum laude reeds in 1940 vaststond en niets te maken had met het feit, dat het de eerste promotie van na de oorlog was.

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
"Prof.Mr. P. Sander (geb. 1912). Arbiter, ontwerper van de Europese vennootschap en bouwdecaan van de juridische faculteit", in: G.Ch. Kok, "Rotterdamse juristen uit vijf eeuwen" (2009), 374

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.