M. (Hamid) Houda

foto M. (Hamid) Houda
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Fotopersburo Dijkstra

PvdA-Tweede Kamerlid van Marokkaanse afkomst, die na ruim drie jaar zijn Kamerlidmaatschap voortijdig beëindigde. Was na in de schoonmaakbranche werkzaam te zijn geweest, actief in organisaties voor buitenlandse werknemers en werd in 1984 coördinator minderhedenbeleid in Noord-Holland. Nadien textielondernemer. Vanwege belastingproblemen en problemen rond zijn vergoeding als Kamerlid die met dit ondernemerschap samenhingen, besloot hij op verzoek van zijn fractie terug te treden.

PvdA
in de periode 1994-1997: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Meknes (Marokko), 12 juli 1954

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/9)

  • coördinator minderhedenbeleid, provincie Noord-Holland, van 1984 tot 1989
  • lid gemeenteraad van Haarlem, van 29 april 1986 tot augustus 1994 (met één jaar onderbreking)
  • zelfstandig ondernemer "Houda Textiel", van 1989 tot 1994 (na 1994 omgezet in een b.v., waarvan zijn vrouw directeur werd)
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 augustus 1994 tot 18 november 1997
  • zelfstandig ondernemer "Houda Textiel", vanaf 1997

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

vorige
  • lid bestuur landelijke Stichting Marokkanen en Tunesiërs

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als parlementariër
  • Hield zich in de Tweede Kamer bezig met economische zaken, defensie en Europese samenwerking. Voerde onder meer het woord bij de behandeling van een wetsvoorstel over Kamer van Koophandels, over de ratificatie van het Verdrag tot verbod van chemische wapens en tot goedkeuring van associatieverdragen tussen de EU en enkele Mediterrane landen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Kwam in augustus 1997 in opspraak toen het tv-programma Nova hem ervan beschuldigde inkomsten te hebben genoten via de winst van zijn onderneming Houda Textiel, maar die niet te hebben opgegeven aan de belastingdienst. Op zijn verzoek werd hier door oud-president Kordes van de Algemene Rekenkamer een onderzoek naar ingesteld. Kordes vond dat Houda wettelijk niets te verwijten viel, maar etisch gezien wel; Kordes zei zelf in eenzelfde situatie te zijn opgestapt. Tegen het advies van het fractiebestuur bleef Houda aan als Kamerlid. Hij erkende wel zichzelf als mede-eigenaar van de b.v. salaris toe te kennen, hetgeen vervolgens op zijn vergoeding als Kamerlid zou worden gekort.
  • Kwam op 7 november 1997 opnieuw in opspraak, nadat het tv-programma Nova met de beschuldiging kwam dat Houda werknemers van zijn bedrijf onder druk zou hebben gezet te verzwijgen dat zij zwart werden betaald. Ook zouden de werknemers hebben moeten verklaren dat Houda zich slechts af en toe vertoonde in zijn bedrijf. Nam na advies van zijn fractie ontslag als Tweede Kamerlid.

8.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995)

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.