Commissie Prinsjesdagstukken wil korte embargoperiode

woensdag 13 januari 2010

Voortaan moeten Prinsjesdagstukken pas op Prinsjesdag 's ochtends om 6.00 uur onder embargo aan Kamerleden en pers worden verstrekt. Dat beveelt de Commissie-De Wijkerslooth het presidium van de Tweede Kamer aan, naar aanleiding van het lekken van begrotingsstukken in de dagen vóór Prinsjesdag 2009. In 2009 kregen alleen Kamerleden de stukken onder embargo (dat gold van 11 september, 16.00 uur tot Prinsjesdag 15.15 uur).

Er moet een nieuwe geheimhoudingsverklaring komen, bij voorkeur in overleg tussen kabinet en beide Kamers, die voor iedere ontvanger van stukken helder maakt welke voorwaarden gelden. Ook moet de Tweede Kamer de embargoregeling vastleggen in het reglement van orde.

Opvallend is dat de commissie constateert dat, met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, andere Europees landen nauwelijks embargoregelingen kennen voor begrotingsstukken. In België krijgen de media al informatie na het verschijnen van de ontwerpbegrotingen, in Frankrijk is het begrotingsproces openbaar en in Oostenrijk wordt de ontwerpbegroting eveneens direct openbaar gemaakt. Het Deense embargo wordt vaak geschonden.

bron: rapport 'Publiek geheim'


verwant nieuws