Lokale ambachtelijke producten binnenkort beter beschermd

woensdag 3 mei 2023, 11:24

DEN HAAG (PDC) - Het beschermen op Europees niveau van lokale en streekproducten wordt uitgebreid naar ambachtelijke en industriële producten. De Raad van Minsters en Europees Parlement bereikten gister een akkoord over het beschermen van Europees vakmanschap.

Na de Goudse kaas, Griekse feta, champagne en Limburgse vlaai kunnen ook producten als porselein uit Limoges of glaswerk uit Murano een zogeheten 'geografische aanduiding' krijgen. Alleen lokale producenten kunnen die aanduiding dan als een merknaam voeren. Dat maakt het product exclusief, herkenbaar en zou garant moeten staan voor kwaliteit.

De belangen zijn groot. Toen Griekenland feta een beschermd streekproduct wist te maken, moesten Deense producten van feta daar een andere naam voor verzinnen. De regels gelden ook voor landen buiten de EU - zo mag er buiten de Champagnestreek in Frankrijk geen drank gemaakt worden die het label champagne voert. Dit tot groot ongenoegen van wijnmakers uit de VS en Australië.

Europa kent veel typisch lokaal gemaakt producten. Als lidstaten kunnen aantonen dat een product een uniek lokaal product is dat aan alle eisen voor een geografische aanduiding voldoet dan wordt het in het Europese register opgenomen. Dit systeem moet de huidige lappendeken van allerlei nationale regels die hetzelfde proberen te regelen harmoniseren.

Bron: EU Monitor, Raad van Ministers, Europees Parlement