Europa Vandaag: Europese graancrisis heet hangijzer bij Raad Landbouw

dinsdag 25 april 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
tractor op akker
Bron: The Council of the European Union

Weten de ministers de Oost-Europese boeren tevreden te stellen?

Vandaag verzamelen de ministers van Landbouw en Visserij in Luxemburg. Hoewel het Nederlandse kabinet zich op dit moment drukt maakt over de Brusselse plannen voor bodemvisserij, ligt de focus vandaag bij Landbouw. Zou dat ook de reden zijn dat minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema, er vandaag niet bij is?

Desondanks hebben de ministers vandaag een vol programma. Ze trappen af met een oriënterend debat over de certificering van koolstof­verwijderingen. Voor wie ook wat minder thuis is in het landbouwjargon: het gaat om het reguleren van het gebruik van innovatieve oplossingen voor het verwijderen, recyclen en opslaan van CO2 in de landbouw. Daarnaast bespreken de ministers de mogelijkheden van de bio-economie en de strategische plannen van de lidstaten voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor 2023-2027.

Het meest actueel is het laatste agendapunt: de marktsituatie sinds de invasie van Oekraïne. Europese boeren leiden verliezen door de toename van import van goedkopere Oekraïense landbouwproducten sinds het begin van de oorlog. Vorige week maakte de Commissie al bekend maatregelen te nemen en 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de gedupeerde boeren, maar net voor het weekend gaven zij aan daar nog niet tevreden mee te zijn. Zou het de ministers vandaag wel lukken om tot een passende oplossing te komen?


 
Soldaat met geweer

Hoe ver gaat de gezamenlijke inkoop van Europees defensiematerieel?

In Brussel buigen de commissies van het Europees Parlement ITRE (industrie, onderzoek en energie) en AFET (buitenlandse zaken) zich vandaag over een nieuw instrument voor de gezamenlijke inkoop voor defensiematerieel. De gezamenlijke inkoop leek tot voor kort ondenkbaar, maar de oorlog in Oekraïne heeft voor een omslag in het denken daarover gezorgd.

In februari werd al bekend dat de lidstaten wilden gaan samenwerken met de defensie-industrie om sneller wapens en munitie aan Oekraïne te kunnen leveren. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen sprak toen over een instrument vergelijkbaar met die voor de gezamenlijke inkoop van vaccins tijdens de coronacrisis. Twee weken geleden werden de lidstaten het ook eens over de financiering van de munitie. Er werd 1 miljard euro uit de zogeheten Europese vredesfaciliteit vrijgemaakt. Inmiddels heeft Oekraïne het eerste gedeelte van de beloofde munitie ontvangen. De grote vraag is nu: is deze gezamenlijke inkoop voor Oekraïne een eerste stapje naar verdere samenwerking op defensiegebied?


 
vrouwen die vergaderen

EP-commissie FEMM evalueert seksuele intimidatie binnen EU

Doordat de rechtsstaat in verschillende EU-lidstaten onder druk staat is duidelijk geworden dat gelijke rechten ook in de Europese Unie nog geen vanzelfsprekendheid zijn. Qatargate heeft daarnaast laten zien dat het geen kwaad kan om ook de Europese instellingen zelf nog eens kritisch te evalueren.

Dat doet de commissie FEMM (vrouwenrechten en gendergelijkheid) van het Europees Parlement vandaag over het thema seksuele intimidatie. In maart legde de EU voor het eerst sancties op vanwege verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld tegen vrouwen met een pakket strafmaatregelen, onder andere voor politiemannen uit Moskou. Maar hoe zit het eigenlijk binnen de EU-instellingen en de lidstaten?


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

25 april

Raad van de Europese Unie

Raad Landbouw en Visserij

25 april

Europees Parlement

Commissievergadering FEMM

25 april

Europees Parlement

Commissivergadering ITRE en AFET