Europa Vandaag: voorbereidingen voor Europese Raad en de Provinciale Statenverkiezingen

woensdag 15 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
General view of the European Council
Bron: European Commission

Von der Leyen, Michel en het Europees Parlement over Europese Raad

Op maandag begon de plenaire week voor het Europees Parlement in Straatsburg. Naast de Europarlementariërs nemen vandaag ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die maandag al naar Straatsburg was afgereisd, en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel deel aan de plenaire vergadering. Tijdens de vergadering worden voorbereidingen getroffen voor de eerst volgende Europese Raad die op 23 en 24 maart plaatsvindt. Gedurende de voorjaarsraad buigen de 27 regeringsleiders zich over het concurrentievermogen van de EU, de interne markt, nationale begrotingsplannen van de lidstaten en het Europese energiebeleid. Ook het veel besproken onderwerp de, Russische invasie van Oekraïne, zal niet worden overgeslagen.


 
verkiezingsposters
Bron: Fotograaf Judith Dekker

Brussel is dichterbij dan je denkt

Sinds vanmorgen 07:30 uur zijn de stembussen geopend voor de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland. Thema's als landbouw, klimaat en migratie spelen een belangrijke rol tijdens deze verkiezingen. Maar niet alleen in de provincie spelen deze thema's een belangrijke rol, ook binnen de Europese politiek zijn dit veelbesproken onderwerpen. Hoewel Brussel een ver-van-je-bedshow lijkt voor de Nederlandse provinciale politiek stellen Mendeltje van Keulen en Tibor Hargitai dat de provincies sterk vertegenwoordigd zijn in de Europese Unie. De Europese Unie speelt immers ook een belangrijke rol binnen de wetgeving voor de provincies zelf. Van Keulen en Hargitai raden de toekomstige Statenleden dan ook aan om binnen het Provinciale bestuur de Europese politiek onder de aandacht te brengen bij de statenleden en bestuurders.


En verder...

... brengt Eurocommissaris Ylva Johansson een bezoek aan de Servische hoofdstad Belgrado waar ze in gesprek gaat met regeringsambtenaren. Dinsdag werd bekend dat het Pro-Russische land sancties tegen Rusland overweegt.

... debatteren de leden van het Europees Parlement over 'Meer Europa, meer banen: het bouwen van een concurentiële economie van morgen met voordelen voor iedereen.'


Europa in een oogopslag