Europa Vandaag: ministers spreken over Moldavië, misdrijven en migratie

donderdag 9 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag Moldavië (Bron: iStock.com / selensergen)
Bron: iStock.com / selensergen

Europese ministers spreken over Moldavië, misdrijven en migratie

Tijdens de Raad Jusititiële en Binnenlandse Zaken zullen de ministers van de Europese lidstaten onder andere spreken over de EU Support Hub voor de binnenlandse veiligheid en grensbewaking van Moldavië. Dit instrument heeft de EU in juli 2022 gelanceerd in het kader van de Russische invasie van Oekraïne. Een recentelijke beschuldiging van de Moldavische president dat Rusland een staatsgreep zou beramen in het kleine Oost-Europese land is mogelijk verantwoordelijk voor dit agendapunt.

Daarnaast zullen de ministers op deze eerste dag van de Raad spreken over de Russische agressie tegen Oekraïne, waarbij de focus zal liggen op de justitiële reactie op misdrijven die in de oorlog zijn gepleegd. Wat betreft migratie zal er gesproken worden over de doeltreffendheid van de EU aan de buitengrenzen en de uitvoering van de zogeheten Dublinverordening.


 
Ukrainian and European flags
Bron: European Commission

Ministers van ontwikkelingssamenwerking lunchen en spreken over Oekraïne

Na de aftrap gisteravond in de vorm van een diner met directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom, zullen de ministers van Ontwikkelingssamenwerking hun informele bijeenkomst vandaag verder voortzetten. Een belangrijk onderwerp op de agenda voor de lunch van vandaag is de wederopbouw van Oekraïne. De ministers zullen spreken over hoe deze door middel van samenwerking op de korte en lange termijn ingevuld kan worden.

Daarnaast zullen de ministers spreken over de rol die multilaterale ontwikkelingsbanken zouden kunnen spelen in het kader van de verschillende uitdagingen van deze tijd, zoals pandemieën, klimaatverandering en gewapende conflicten.


 
Stekker met Europese vlag op de achtergrond
Bron: The Council of the European Union

Persconferentie over de energiesituatie na één jaar Russische agressie

In het Europees Parlement zullen hoofd van de EP-commissie Industrie onderzoek en energie (ITRE) Cristian Buşoi, Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson en uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap Fatih Birol een persconferentie geven over de energiesituatie een jaar na de start van de Russische invasie van Oekraïne.

De spanningen met Rusland hebben voor een grote onzekerheid gezorgd op de Europese energiemarkt, omdat een groot deel van de in Europa gebruikte energie uit Rusland afkomstig is. Dit heeft een aanzienlijke impact gehad op de energieprijzen en de Europese economie als geheel. Ter bestrijding van deze crisis hebben de lidstaten onder meer gereageerd met initiatieven als 'REpowerEU' en 'Save Gas for a Safe Winter'.


En verder...

... zal Eurocommissaris Frans Timmermans een speech geven bij de Cycling Industries Europe 2023 Summit, waar dit jaar de focus zal liggen op de rol die fietsen kunnen spelen in de groene en digitale transitie van Europa.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9-10 maart

Raad van Ministers

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken

8-9 maart

Raad van Ministers

Informele bijeenkomst ministers Ontwikkelingssamenwerking

9 maart

Europees Parlement & Europese Commissie

Persconferentie over energiesituatie na één jaar Russische agressie

9 maart

Europese Commissie

Frans Timmermans geeft een speech bij de Cycling Industries Europe 2023 Summit