Europa Vandaag: Veiligheidsconferentie in München en EP verhuist weer terug naar Brussel

vrijdag 17 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Soldaat met geweer

Veiligheidsconferentie München

Het is dit weekend een drukke bedoeling in Hotel Bayerischer Hof in München. Dan komen diverse leiders vanuit de politieke-, economische en militaire sector bijeen om te vergaderen over het internationale veiligheidsbeleid, iets wat al sinds 1963 jaarlijks in München gebeurt. De focus van de conferentie is op de Europese veiligheid. Het thema van dit jaar is Re:vision, een nieuwe gedeelde visie van de internationale gemeenschap. Op het programma staat, het zal wellicht niemand verbazen, de situatie in Oekraïne. Ook staan NAVO, defensie uitgaven, China, duurzaamheid en technologie centraal dit weekend.

Vanuit de Europese Commissie zijn onder andere Von der Leyen, Frans Timmermans, Věra Jourová, Margaritis Schinas, Valdis Dombrovskis, Johannes Hahn en Kadri Simson aanwezig. Ook Charles Michel en Roberta Metsola staan op de aanwezigheidslijst. Vanuit Nederland brengen Kajsa Ollongren en Wopke Hoekstra een bezoek aan de conferentie.


Europees Parlement, Straatsburg
Bron: PDC

Het verhuiscircus is weer begonnen

Koffers vol stropdassen en mantelpakjes, vrachtwagens vol belangrijke documenten en treinen vol Europarlementariërs. Kortom, de parlementaire week in Straatsburg is ten einde gekomen. Twaalf keer per jaar reist het volledige Europees Parlement en bijbehorende stafmedewerkers af naar het Franse Straatsburg. Hoge CO2-uitstoot, hoge kosten en administratieve rompslomp. Je zou je bijna gaan afvragen hoe het zit met die Green Deal doelen van Timmermans als je dit zo hoort. Om een einde te maken aan dit verhuiscircus is echter een verdragswijziging nodig. Een klein probleempje, unanimiteit is noodzakelijk en de kans dat de Fransen zich gewonnen zullen geven is klein.


En verder...

...gaat Roberta Metsola naar Rome waar ze onder andere spreekt met de premier van Italië, Giorgia Meloni.

...zit Charles Michel niet stil dit weekend. Naast dat hij vrijdag aanwezig is in München, reist hij op zaterdag af naar Ethiopië voor de African Union Summit.


Europa in een oogopslag