Europa Vandaag: Tweede Kamer buigt zich over Europese Klimaatwet, Rekenkamer over Europese coronamaatregelen

donderdag 2 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Twee Europese tanks rijden op een bospad

Blik vooruit op de EU-Oekraïne top

Ondanks dat de plenaire week in het Europees Parlement gisteren pas is begonnen, is vandaag de laatste dag alweer aangebroken. De Europarlementariërs trappen af met een debat ter voorbereiding op de EU-Oekraïne top van vrijdag.

Al wekenlang wordt het nieuws gedomineerd door wapenleveranties en andere steun aan Oekraïne. Naast de Verenigde Staten hebben ook al diverse Europese lidstaten aangekondigd onder andere tanks te zullen aanleveren. Het is dan ook geen verrassing dat de EU en Oekraïne vrijdag in Kiev bijeenkomen om financiële en militaire steun te bespreken. Welke positie zal het Europees Parlement daarbij innemen? Daar komen we vandaag achter.


 
Boxes of protective masks are unloaded from a military airplane coming from Bucharest, Romania to Milan, Italy as part of the Operation RescEU in the context of the COVID-19 pandemic.
Bron: European Commission

Wat vindt de Europese Rekenkamer van de coronamaatregelen van de EU?

Vandaag presenteert de Europese Rekenkamer haar analyse over de Europese coronamaatregelen. De Rekenkamer controleert of de financiële middelen van de Europese Unie correct worden gebruikt en op een efficiënte manier worden ingezet.

Laat de coronacrisis nu net een periode zijn waarin de EU diverse fondsen heeft opgezet ter ondersteuning van de gevolgen van de crisis in de lidstaten. Ondanks dat volksgezondheid in eerste instantie een zaak is van de lidstaten, heeft de EU waar mogelijk ondersteuning geboden en geholpen bij het coördineren van de aanpak van het virus. Vandaag horen we of die ondersteuning voldeed aan de voorwaarden van de Europese Rekenkamer.


 
EC press conference by Frans TIMMERMANS, Executive Vice-President of the European Commission in charge of the European Green Deal
Bron: © European Union, 2018

Hoe implementeert Nederland de Europese Klimaatwet?

In de Tweede Kamer staat vandaag ook een Europees thema centraal: de implementatie van de Europese Klimaatwet. Als je aan de Europese klimaatmaatregelen denkt, denk je gelijk aan 'onze' Frans Timmermans en zijn Europese Green Deal, maar aan dat groene pakket zijn diverse stappen vooraf gegaan.

Zo ook de Europese Klimaatwet. In 2018 scherpte de EU haar klimaatdoelen aan: klimaatneutraal zijn in 2050. Hoe de EU daar moet komen is vastgelegd in de klimaatwet. Zo moet - de lidstaten zijn hiertoe verplicht - de EU in 2030 al 55 procent van haar uitstoot hebben verminderd. De Green Deal kwam er om dat voornemen om te zetten in concrete maatregelen.

De Europese Klimaatwet is juridisch bindend in de lidstaten en heeft voorrang ten opzichte van nationaal recht. Nederland is daardoor verplicht binnen dat kader klimaatbeleid te ontwikkelen. Concreet betekent dat dus dat Nederland haar eigen klimaatwet moet wijzigen. Hoe precies, daarover is nog niet iedereen het eens. Daarom wordt er vandaag in de Kamer gedebatteerd.


En verder...

Frans Timmermans ontvangt vandaag de CEOs van de Renewable Hydrogen Coalition en de voorzitter van het Jacques Delors Institute.

Thierry Breton (Eurocommissaris Interne Markt) videobelt vandaag met Micky Adriaansens (minister van Economische Zaken en Klimaat).

Kadri Simson (Eurocommissaris Energie) is tot 4 februari in Azerbeidzjan.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

2 februari

Europees Parlement

Plenaire vergadering

2 februari

Tweede Kamer

Debat implementatie Europese Klimaatwet

2 februari

Europese Commissie

Frans Timmermans ontvangt CEOs Renewable Hydrogen Coalition en voorzitter Jacques Delors Institute

2 februari

Europese Commissie

Thierry Breton videobelt met Micky Adriaansens

2 t/m 4 februari

Europese Commissie

Kadri Simson in Azerbeidzjan